Forskning visar att vår hjärna kan förändras eller till och med krympa av att vi ständigt är uppkopplade med mobiler, läsplattor och datorer.
I en rapport från Internetstiftelsen använder var tredje tvååring internet och bara tre procent av befolkningen saknar mobil. Och nu visar forskning att våra hjärnor kan förändras av att vi så intensivt använder internet, inte minst i våra mobiler. Vissa studier tyder till och med på att delar av hjärnan bokstavligen krymper, något som man tidigare sett som ett resultat av långvarig stress.
Man ser att volymen av hjärnan minskar, men vet inte vad det beror på. Det kan bero på att den ständiga uppkopplingen är stress, men en förändring i hjärnan skulle även kunna tyda på en positiv effektivisering.
Det finns många studier om kopplingen mellan överdrivet användande av smartphones, stress och minnets funktioner. En del forskare menar att beteendet kan liknas vid ett beroende och en extrem form av detta beteende – där personerna drabbas av stress och ångest om de inte har sina mobiler – kallas “homofobi”, från ”no mobile phobia”.
Mobiltelefonen, dator, iPad etc kan även störa sömnen på olika sätt, bland annat på grund av skärmens blåa ljus. Och långvarig sömnbrist kan som ni vet leda till flera negativa hälsoeffekter – och dessutom kan både lång- och korttidsminnet försämras av dålig sömn.
Det blå ljuset liknar den ljusa himlen och är uppiggande genom att det minskar kroppens nivåer av hormonet melatonin. Däremot tyder annan forskning på att sömnstörning från vårt tittande på skärmar motverkas kraftigt om vi vistas tillräckligt mycket i dagsljus på dagen.
Särskilt hur långtidsminnet kan försämras av intensiv användning av internet och mobiltelefoner har studerats. En hypotes är att hjärnan vänjer sig vid att det vi läser inte behöver kommas ihåg, eftersom det lätt kan plockas fram igen – med internet.
Det här kan ju också till stor del vara en logisk och bra utveckling. Att vi slipper lagra sådant som portkoder och telefonnummer i hjärnan gör bara att hjärnkapaciteten kan användas till annat. Men om vi skulle anta att det mesta som vi läser hamnar i den här kategorin “jag behöver inte komma ihåg” då får vi problem att generera ny kunskap. Vi behöver nämligen ha information och kunskap tillgänglig i våra hjärnor för oss för att kunna använda kunskapen i oss till att associera fram ny kunskap. Det är så vi kan få nya idéer – genom att resonera om information som vi lagrat i oss.
Mer om detta i Vetenskapsstudion avsnitt 3 http://www.svtplay.se/video/10658718/vetenskapsstudion/vetenskapsstudion-sasong-1-avsnitt-3?start=auto
http://www.dn.se/nyheter/sverige/forskare-sa-paverkar-mobilen-din-hjarna/
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hjarnan-forandras-av-mobilen
Lämna ett svar