Det Bitten Jonsson berättar om i de mycket populära avsnitten 124 och 125 av podcasten bekräftas i en ny avhandling. Nämligen att beroendeframkallande substanser påverkar belöningssystemet och lägger grunden för andra beroenden. Dessutom visar den nya avhandlingen hur man får långtgående förändringar i hjärnans belöningssystem.
En ny avhandling från Sahlgrenska visar att nikotin ger stora förändringar i belöningssystemet i hjärnan och att det även ger ett ökat riskbeteende.
Avhandlingen genomfördes i två separata studier. I den ena studerade man 30 råttor varav hälften fick saltlösning och hälften nikotin under en treveckorsperiod. Efter sju månader avlivade man råttorna, och då såg man kroniska effekter på GABA-systemet i hjärnan på alla råttor som fått nikotin. GABA-systemet fungerar normalt sett som en form av bromssystem i hjärnan. Bromssystemet gick från att vara dämpande, till att istället öka nervcellssignaleringen på råttorna.
I den andra gruppen studerade man 108 råttor. Även där fick hälften saltlösning och hälften nikotin under tre veckor. Efter tre månader började alla råttor som fått nikotin ökat riskbeteende och blev mer orädda.
Resultaten var så överraskande att testerna fick genomföras vid två ytterligare tillfällen. Men även då uppvisade alla råttor i försöken samma förändringar i riskbeteende och i belöningssystemet. Och även om testerna genomfördes på råttor så har belöningssystemet i hjärnan mellan råttor och människor många likheter.
Nikotin tycks skapa en kaskad av effekter som bara blir värre och värre med tiden
Framförallt talar det för att man som till exempel som rökare eller snusare har förskjutit hela belöningssystemet. Nästa gång man tar en drog så kanske man svarar mycket starkare än en som inte tagit en drog.
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/rokning-kan-ge-okat-riskbeteende
Lämna ett svar