Vi ska titta på det här med lightprodukter och sötningsmedel igen. Häromdan publicerades en ny studie som visar att sötningsmedel ökar aptiten, ökar energiintaget, skapar glukosintolerans/insulinresistens, sömnproblem och hyperaktivitet i djur. Detta för att hjärnan svarar med en svältrespons på sötningsmedlen.
Forskarna summerar:
“While animal and human studies have demonstrated a link between synthetic sweetener consumption and metabolic dysregulation, the mechanisms responsible remain unknown. “….” In flies, chronic sweet/energy imbalance promoted hyperactivity, insomnia, glucose intolerance, enhanced sweet taste perception, and a sustained increase in food and calories consumed”…..”Mechanistically, this response was mapped to the ancient insulin, catecholamine, and NPF/NPY systems and the energy sensor AMPK, which together comprise a novel neuronal starvation response pathway. Interestingly, chronic sweet/energy imbalance promoted increased food intake in mammals as well, and this also occurs through an NPY-dependent mechanism. Together, our data show that chronic consumption of a sweet/energy imbalanced diet triggers a conserved neuronal fasting response and increases the motivation to eat.
Den nya studiens giltighet debatteras här: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ta-studien-om-sotningsmedel-med-en-nypa-salt/
Amina Mangor från DN ifrågasätter resultatet delvis pga att studien är gjord på djur och delvis för att en stor metaanalys en gång visade att sötningsmedel inte påverkar vikten. Problemet med den metaanalysen är att den gjordes av Ilsi, dvs International life science institute. Det globala forskningsnätverk som kontrolleras av livsmedelsindustrin (som Coca Cola, Nestlé, Procter & Gamble och Monsanto). Ilsi-Analysen är nog snarare den som ska ifrågasättas. Den hittar du här http://www.nature.com/ijo/journal/v40/n3/full/ijo2015177a.html
Men det finns också andra välgjorda studier som visar hur sötningsmedel påverkar vikten och hur de ökar aptiten. Sötningsmedel har också visat sig påverka tarmfloran negativt. Du kan läsa mer om dessa studier i tidigare inlägg, genom att söka på sötningsmedel här på sidan.
Tittar man på fallstudier / n=1-experiment så ser många hur deras ketonvärden påverkas negativt av sötningsmedel. Det verkar alltså som att det påverkar fettförbränningen negativt.
Troligen är detta en effekt av att den söta smaken gör att kroppen gör sig beredd på att det ska komma socker. Då sänker den fettförbränningen, eftersom den tror att det kommer finnas gott om snabb energi i form av socker.
Hur insulinet påverkas, verkar dock vara mer individuellt. Den söta smaken skulle ju också kunna påverka en insulinutsöndring, vilket i sin tur sänker blodsockret, vilket i sin tur ökar aptiten.
Men kanske är det dessa ovan effekter, och i nästa steg avsaknaden på både socker och fetförbränning, som gör att hjärnan i den nya studien ställde in sig på svält.
Den nya studien hittar du här: http://www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131(16)30296-0
Lämna ett svar