Enkelt recept apropå förra podcastavsnittet, 89 om immunförsvaret. Här kommer en riktig förkylningskur, som dessutom är ett supergott tillbehör till maten. Som ett mellanting mellan mojo verde och pesto ungefär.
Mått efter smak – smaka av helt enkelt, det är svårt att göra fel
- Mörkgrön “kryddig” bladgrönsak eller ört. Jag använde kirskål, eftersom den är fin just nu och gratis och närodlad. Men det fungerar lika bra med tex ruccola eller koriander, eller varför inte persilja eller grönkål.
Här får du mycket näring för tarmbakterierna, massor med folat, c-vitamin och andra antioxidanter, mineraler som tex magnesium, kalium och kalcium - Några klyftor Vitlök
Antimikrobiell, särskilt när den är rå och ordentligt sönderhackad - Olivolja
Rik bl.a. på den viktiga antioxidanter E-vitamin, och har dessutom antiinflammatoriska egenskaper - Citron eller vitvinsvinäger
C-vitamin, stimulerar levern och bidrar till ett bra pH, vilket kan balansera immunförsvaret och dämpa inflammation - Himalayasalt, örtsalt eller oraffinerat havssalt
Bra salt innehåller andra mineraler och spårämnen än bara natrium, tex selen, som är superviktigt för immunförsvaret - Svartpeppar
Tro det eller ej, men relativt rikt på mineraler och antioxidanter i form av karotenoider - Blir även gott med mineralrika nötter eller fröer, såsom solrosfrön, pinjenötter eller valnötter
Finhacka ingredienserna och blanda ihop med salt, peppar och rikligt med olivolja och färskpressad citron eller vitvinsvinäger. Smaka av och tillsätt mer av det du önskar. Supergott till allt från fisk till kyckling eller en riktigt bra korv!
Lämna ett svar