Publicerar om lite örtkunskap – en favorit i repris från januari 2012:
Många och delvis okända är alla de fytokemikalier (fytonäringsämnen) som finns i olika växter. Många växter har använts traditionellt som medicinalväxter utan att man egentligen vetat exakt varför. Jag har tidigare skrivit bl.a. om curry, gurkmeja och koriander. Idag handlar det om vitlök.
I vitlök finns flera olika aktiva ämnen (så kallade thiosulphonates på engelska) som skyddar mot mikrober såsom bakterier. Den viktigaste är allicin. Förutom att kunna motverka mikrober som tex e.coli och salmonella, så verkar allicinet positivt för matsmältningen.
Allicin bryts ner i magsäcken och bildar då ett ämne som tros binda fria radikaler. Vitlök har även i studier visat sig ha en blodtryckssänkande effekt.
Men nu till det viktiga: För att vitlöken ska bli verksam måste den krossas/finfördelas. Allicinet, det vitlöksdoftande och verksamma ämnet, bildas nämligen först när det luktlösa alliinet kommer i kontakt med enzymet alliinas. Reaktionen sker när när vitlökens celler skadas.
Skivar du vitlöken krossas få celler. Därmed reagerar ganska lite av alliinet med alliinas. Ju finare du hackar desto fler celler förstörs och mer allicin bildas. Just därför bör vitlök pressas för att få ut mest allicin och därmed även mest smak.
Dessutom förstörs enzymet alliinas av upphettning, så vitlöken måste pressas innan tillagning för att allicin ska hinna bildas. Och vitlöken har alltså störst effekt rå – tex i vitlökssmör (mums). Vill man tillaga vitlöken är det bra att låta den stå 5-10 minuter efter press/hackning för att mer allicin ska hinna bildas.
Så – njut gärna av vitlök! Bäst för hälsan blir det om den är pressad, mortlad och rå.
Urszula says
Hej, väldigt bra blogg, jag läser ofta fast jag skriver sällan men nu har jag en fråga om vitlök. Funkar det lika bra om man finriver den på rivjärnet? Tacksam om du kan svara.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Urzula!
Vad roligt att du tycker om det som skrivs!
Rivjärnet tycker jag låter som ett bra tips. Ju mer finfördelad vitlöken blir, desto bättre.
Det man kan göra, både om man ska riva den eller hacka med kniv, är att pressa på vitlöksklyftan lite först så att man mosar den något. Det kan man göra med knivbladet eller med ngt annat föremål.
Lycka till!
Urszula says
Tack, då blir jag glad för jag tycker det är mycket smidigare att riva än att pressa vitlöken.
Elin says
Så här sent i efterhand kom jag på detta: När jag kommer ihåg Vitlökens antiseptiska(?) verkan brukar
jag pressa 1-2 klyftor, röra ut de i ett litet glas fil ell. youghurt för att få bort den annars starka smaken.
Inte för att jag egentligen vet om det är till någon nytta men om jag inte tar vitlöken så vet jag inte vad
jag går miste om.
Mycket bra tips om detta med att vänta 5-10 så att mer allicin hinner bildas.
Någon annan som har tips på hur på att annat sätt äta vitlöken?
Ja, förutom matlagningstips då, förstås…….
Bra sajt fö, men ibland långt över min nutrition-horisont…….
Mvh: Elin
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för tipset Elin!