Skrev för inte så länge sen ett inlägg om vitlökens hälsoeffekter och hur man ska hantera vitlök: https://4health.se/darfor-ska-du-pressa-vitlok-vitlokens-halsoeffekt
Men nämnde inte då baksidan med vitlök, dvs lukten 🙂
Vet du om att några av de mest effektiva sätten att få bort vitlöksandedräkt är persilja och mynta? Två örter du enkelt kan odla i trädgården eller handla i affären. Dessutom supernyttigt! Har även hört att timjan ska kunna ta bort vitlöksandedräkt.
Jag är inte säker på varför just dessa livsmedel tar bort vitlökslukt, men jag har hört att klorofyllet ska vara verksamt mot de svavelaktiga doftande ämnen som avges när vitlöken bryts ner i kroppen. Därför borde alltså även andra riktigt gröna bladgrönsaker också fungera. Har du någon erfarenhet?
Den teorin är också i linje med det en del kineser praktiserar: i Kina suger en del på ett grönt teblad efter att de ätit vitlök. Andra säger att man ska ta bort mitten av vitlöksklyftan, dvs inte äta det som senare bildar själva grodden från vitlöken, för att slippa mycket av lukten.
Av egen erfarenhet vet jag att det finns kaneltuggummin (inte hittat just den sorten i Sverige) som är väldigt effektiva mot vitlökslukt. Tuggummi är ju inte det nyttigaste, men kanske kanel kan fungera?
Har du fler tips? Kommentera gärna nedan
Lämna ett svar