Som jag skrivit tidigare så har jag en handfull veganska “go to”-recept som är utmärkta när man bjuder en salig blandning människor, eftersom de både är fria från allergener som gluten, mjölk och ägg; och dessutom veganska. (själv äter jag omnivor i form av mycket grönsaker med lite högkvalitativa animalier, men äter gärna en vegetarisk måltid så länge den är lagad från grunden på riktiga råvaror) Här kommer ytterligare ett av dessa recept – en enkel och smakrik kikärtsgryta.
Du behöver:
- 1 lök
- 3 klyftor vitlök
- kokosolja att steka i
- 5-6 stora morötter (går bra att ersätta en del med andra rotfrukter)
- ca 1 cm ingefära (hacka eller riv)
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk spiskummin
- 1-2 tsk shawarama kryddblandning eller det den innehåller, såsom malen koriander, spiskummin, kanel, nejlika, vitlök, gurkmeja, chili, svartpeppar, kardemumma
- ett par tsk salt (smaka av)
- 1 paket (ca 4 dl) tomatkross + lika mycket vatten (alternativt 2 paket tomatkross)
- Lite grönsaksbuljong/fond eller använd, som jag gör, andra smakförhöjare som kelp, selleri, libbsticka och mer salt
- 1 paket (ca 4 dl) kikärtor (förkokta)
- Något mörkgrönt, tex ett par nävar spenat eller en näve ramslök
Skala och skär morot till mindre bitar
Hacka lök och vitlök fint fräs försiktigt i kokosoljan i en gryta / stor kastrull
Tillsätt morotsbitarna och fräs med det andra
Tillsätt ingefära och kryddorna i “fräset” och slå på tomatkross och vatten
Tillsätt buljong eller “motsvarande” kryddor/örter
Låt puttra under lock i ca 10-15 min tills moroten mjuknat
Tillsätt gröna blad i grytan
Skölj kikärtor och tillsätt till grytan ett par minuter tills de är varma
Smaka ev. av med salt
Mixa grytan halvslät med stavmixer och toppa gärna med lite örter
Lämna ett svar