Jag säger ofta hur du inte ska koppla mat till känslor – varken för dig själv och absolut inte för dina barn. Ge barn riktig mat när de är hungriga. Punkt!
I en ny norsk studie visar forskare att barn med föräldrar som gärna använder mat för att lugna ner dem, får en ökad risk att själva ta till tröstätande när de växer upp. Barn och föräldrar påverkar varandra när det gäller att använda mat för att dämpa jobbiga och negativa känslor hos barnen. Med det menar man att barn som blir lugna av mat kan få sina föräldrar att mer gärna ge mat till dem när de blir upprörda
Man har följt 800 norska barn från fyraårsåldern till tioårsåldern.
Att förstå vad som kan öka risken för ett känslostyrt ätande är viktigt eftersom det kan leda till övervikt och ökad risk för ätstörningar, enligt forskarna. Jag håller med, men upprepar – koppla inte mat till känslor!!! Ge riktig mat och bara när barnet är hungrigt.
Läs mer om detta via taggen barn, och lyssna gärna på avsnitt 18 av podcasten 4Health med Anna Sparre på detta tema
“The results revealed that higher levels of emotional feeding predicted higher levels of emotional eating and vice versa, adjusting for body mass index and initial levels of feeding and eating. Higher levels of temperamental negative affectivity (at age 4) increased the risk for future emotional eating and feeding.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/28439888/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6685782
MariaF says
Detta är inte alls nytt eller oväntat. I boken “Trösta mig aldrig med en karamell” beskriver Ana Martinez hur hon kämpat med sitt matmissbruk hela livet.
Tina says
Tänkte på det senast i går när jag åt lunch. Vid bordet bredvid satt en förälder med barn i vagn. Barnet kinkade medan föräldern ville äta och prata med lunchsällskapet. Det trugades på en sådan där klämmis som barnet inte ville ha men föräldern envisades. Barnet hade tråkigt och ville ha något annat men det ska alltid avledas med mat. Sorgligt.
Anna Sparre @ 4health.se says
🙁 instämmer…