Eftersom man på en kost med lite kolhydrater blir mer beroende av fettförbränning, så bränns även mer leverfett. Det bekräftar nu en liten intressant amerikansk studie, gjord vid UT Southwestern Medical Center.
Fettinagring i levern kan ge icke-alkoholrelaterad fettlever, men den här studien visar att en lågkalorikost kan motverka detta.
14 överviktiga delades in i två grupper, lågkalori vs. lågkolhydrat. Dessutom fanns det en kontrollgrupp med 7 personer på en "vanlig" kost.
På grupperna kontrollerades med avancerade metoder hur tillverkningen av blodsocker (glukos) gick till i levern.
Det var stora skillnader mellan grupperna. De på lågkolhydratkost producerade mer glukos från mjölksyra eller aminosyror, de fick mycket av sin energi från fett i levern, och endast 20% av glukosen kom från glykogenlager. Medan de på lågkalorikost fick 40% av sin glukos från glykogenlager (dvs lagrade kolhydrater) och inte använde så mycket fett som energi.
Tidigare studier har visat på samband mellan kolhydratintag och fettlever. Läs mer om fettlever genom att söka uppe till höger här på sidan.
Studien publicerades i tidningen Hepatology, men går att läsa om här: http://www.utsouthwestern.edu/newsroom/news-releases/year-2009/low-carbohydrate-diet-burns-more-excess-liver-fat-than-low-calorie-diet-study-finds.html
Lämna ett svar