Vi slänger mängder med överbliven medicin i soporna, och det blir allt mer. Redan i dag har reningsverken svårt att rena vattnet från vissa substanser.
Detta kan leda till antibiotikaresistenta bakterier och högre hormonnivåer hos fiskar som riskerar att bli infertila, ett problem som redan finns i svenska vattendrag. Och rester finns även i vårt dricksvatten (tidigare om vårt kranvatten: https://4health.se/?s=kranvatten)
Vårt vatten innehåller alltså rester från mediciner. Totalt kasseras omkring 1 500 ton överblivna läkemedel varje år och 250 av dessa ton slänger vi i soporna.
I och med att vi blir äldre och äldre så kommer den totala läkemedelsförbrukningen sannolikt att öka i framtiden och då kommer också mer läkemedelsrester ut i vattnet.
Vi är bättre i Norden än i andra länder på att samla in överblivna läkemedel men vi vet att man i vissa länder hänvisar till att slänga dem hushållssoporna eller i värsta fall att spola ner dem i toaletten. I exempelvis Indien, där man tillverkar läkemedelssubstanser, finns ett hot mot befolkningen med ökad antibiotikaresistens och höga halter av hormoner i vattendrag som påverkar både människor och djur.
Läkemedelsverkets rekommendationer är tydliga: kasta inte läkemedel i hushållssoporna och spola inte ner dem i toaletten
Lämna in alla läkemedel på apotek. Det gäller både mediciner på recept och utan, exempelvis tabletter, kapslar, salvor, stolpiller eller flytande läkemedel. Till och med använda plåster bör lämnas in, liksom salvor och krämer som innehåller läkemedel. Inlämnade mediciner transporteras till godkända förbränningsanläggningar, där de bränns upp. Rökgaserna renas innan de släpps ut och askan läggs på läckagesäker deponi.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mer-lakemedel-i-soporna-hotar-miljon-2
Magnus Spång says
När det är så farliga ämnen, kanske man ska undvika att utsätta sin kropp för dessa också.
Anna Sparre @ 4health.se says
klokt! instämmer i att göra det så långt som möjligt
Katarina says
Ja. och därmed undvika att utsätta andra för dessa farliga ämnen. Både via soporna och det vi kissar ut.