All halloumi som säljs i Sverige importeras från Cypern, eftersom namnet är ett registrerat varumärke som bara får produceras i just Cypern. Importen av halloumi har ökat från 21 ton år 2010 till 4 000 ton förra året – dvs vår konsumtion har fullkomligt exploderat. Anledningen är bl.a. en intresseboom för vegetarisk kost.
Men med denna konsumtion gynnar vi antibiotikaanvändning bland djur. Antibiotikaresistens bedöms vara ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. Och Cypern är värre än alla europeiska länder när det gäller antibiotikaanvändning vid djuruppfödning. Cypern har en överanvändning av antibiotika till lantbrukens djur. Problemet är att risken för antibiotikaresistens ökar.
Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa. Länder i Norden ligger lägst, mycket tack vare stränga djurskyddslagar och en stor medvetenhet kring risker med antibiotikaresistens. Lägst ligger Norge med 2,9 mg antibiotika per korrigerad djurenhet. Men länder i södra Europa använder mycket antibiotika och allra värst är Cypern. Där fick djuren 453 mg per korrigerad djurenhet, enligt europeiska läkemedelsmyndighetens senaste rapport.
Det är över 30 000 människor som dör inom Europa årligen, till följd av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier, som inte går att behandla. Så det här är ett hot mot folkhälsan. Ändå är medvetenheten i flera länder låg när det gäller riskerna med för generös antibiotikaanvändning. Vi riskerar ju att komma tillbaka till en tid då vi inte hade någon antibiotika överhuvudtaget. I dag tar vi ju för givet att vi kan enkelt kan behandla olika infektioner. Risken är att fler människor kommer att dö av till exempel lunginflammation igen.
Vi äter allt mer halloumi i Sverige. Nästan varje snabbmatsrestaurang erbjuder numera en halloumiburgare, och osten lanseras som ett fräscht alternativ för den som vill grilla grönt. Troligen utgör inte halloumi i sig ett hot mot den enskilda individens hälsa. Problemet är hela industrin och vad antibiotikaanvändingen leder till. År 2050 beräknas 10 miljoner människor dö i antibiotikaresistenta infektioner om inte krafttag tas nu, enligt FN.
Dessutom är ju inte heller komjölk någon höjdare för din hälsa. Lyssna gärna på avsnitt 60 om icke-evolutionär kost https://4health.se/60-matfusk-spannmal-mejerier-och-socker-vad-hander-nar-du-ater-mat-du-inte-ar-anpassad-till-och-vad-ar-ickeevolutionar-kost och tex avsnitt 14 om mejerier, opioida peptider etc. Alla avsnitt ser du via podcastregistret https://4health.se/podcastregister
Definitioner:
Halloumi är originalet som har tillverkats på traditionellt sätt under många generationer på Cypern. Den görs i regel på mjölk från get och får. Nu används en större mängd komjölk, men reglerna säger att det inte får vara mer än 80 % komjölk för att få kallas Halloumi. Osten är varumärkesskyddad och får bara produceras på Cypern.
Eldost tillverkas då efterfrågan på lokalt producerade varor i Sverige har ökat. På grund av varumärkesskyddet går det inte att tillverka halloumi gjord på svenska råvaror. Svenska gårdsmejerister har därför framställt en egen variant som heter eldost, som är tillverkad på svenska råvaror. Den kan tillverkas på en blandning av ko- get- eller fårmjölk, eller på bara en av sorterna.
Grilloumi är företaget Fontanas egna grill- och stekost. Den behöver inte ha någon speciell mjölksammansättning eller vara gjord i ett speciellt land, men i dagsläget produceras även Grilloumi på Cypern.
Grillost och stekost är generella namn som oftast används på ostar som liknar halloumi till smak och konsistens. De flesta är tillverkade av enbart komjölk. Ett vanligt ursprungsland är Bulgarien.
Lena i Umeå says
Åh, jättebra att du lyfter fram detta. Ska spana efter eldost nästa gång jag handlar.
Sara says
Nä, nablus har en gjord på skånsk mjölk. Annars är det rätt, men man ska alltid köpa svenskt oavsett så klart måste man läsa förpackningen…