Ja och nej. Liksom andra frön så är linfrön av högsta prioritet för växten att skydda mot att bli uppätna. De innehåller alltså växtgifter. I fallet med linfrö så bildar det vätecyanid i kroppen. Man ska därför begränsa intaget till max 2 matskedar per dag.
Det nyttiga med linfrön är att de väldigt effektivt bildar en skyddande gel på insidan av tarmen. Superbra för de flesta med krånglande mage. Linfrön verkar stabiliserande varesig man har hård eller lös mage. Psylliumfrön (loppfrön) har samma effekt. Har man ulcerös kolit/ulcerös colit/uc är pulveriserade psylliumfröskal, så kallad husk, en variant som kan fungera då man kan ha svårt med fibrer i alla former, inklusive lin- och psyllimfrön.
Många äter linfrön pga ett högt omega3-innehåll, men som jag skrivit om i tidigare inlägg: Omega3 från växtriket är i form av ALA. ALA är en kortkedjad omega3-syra som vi människor väldigt otillräckligt kan omvandla till DHA och EPA. DHA och EPA är de långa fettsyror från Omega3-gruppen vi behöver.
Vad gäller krossade eller hela linfrön då?
Hela linfrön går i stort sett rakt genom kroppen utan att brytas ner, men bildar fortfarande gelen på insidan av tarmen. (testa blötlägga lite hela linfrön en dag så kan man se och känna gelen)
Eftersom det nyttiga med linfrön framförallt är deras gelbildande funktion och insidan innehåller ämnen som bildar vätecyanid så väljer jag själv lite hela linfrön i min turkiska yoghurt.
I det hela linfröet skyddas dessutom de känsliga omättade fetterna av skalet, medan de i krossade linfrön exponeras för värme och ljus.
Åsa Hellström says
Bra att du skriver om att de Omega-3 fetterna är för oss nästan omöjliga att ta upp men jag undrar hur mycket Omega-6 det finns i linfrö? Och om man för övrigt äter en stabil lcfh-kost – behöver man då linfrö för magen? Jag menar då i generella termer.
Tack för bra inlägg på en bra sida
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för din kommentar!
Äter man lchf (och inte “no carb”/ fakir) så att man får i sig lösliga fiber från grönsaker så behöver man inte linfrön. Har man en krånglande mage så kan just linfrön eller loppfrön hjälpa eftersom de så effektivt bildar den skyddande gelen. Jag tror att det finns en övertro på linfrön och många som tex köper dyra flaskor med linfröolja. Jag äter det själv mest för att det är gott att blanda i yoghurten med nötter.
Vad gäller Omega3/ Omega6-balansen så är den väldigt bra för att vara ett frö. Vilket betyder att det inte skadar. Använder man livsmedelsverkets databas kan man se att 100g torkade linfrön innehåller 5,9g Omega6 och 22,8g Omega3. En till synes bra fördelning, men antag att tillgodogörandet bara är 10% av denna kortkedjade Omega3 (och fullständigt för Omega6), då blir nettofördelningen istället 5,9:2,3 (ung 2,6 ggr så mycket Omega6 som Omega3). Dvs en helt ok fördelning, särskilt i jämförelse med andra fröer, men inte värd att höja till skyarna.
Åsa says
Hej Anna
Tusen tack för ett synnerligen uttömmande svar. Det gillar jag. Nu vet jag mer och kan själv fundera ut hur jag ska förhålla mig. Tack än en gång.
Wingates says
Latest in clinical nutrition 2007-2013, rekommenderas otroligt varmt:
http://www.youtube.com/watch?v=IZzpxCtuTlI&list=PL1A3B58D00E407225
Också som ett komplement till artikeln ovan;
http://www.vegsource.com/news/2010/11/study-vegans-have-more-dha-and-omega-3-than-fish-eaters.html
inga lindberg says
Vilket är mest lämpat för hård mage, hela eller krossade linfrö? En del säger det är farligt med krossade. Andra säger att hela linfrö har ingen effekt. Vad ska man tro?
Eva
Anna Sparre @ 4health.se says
som det står – hela. Det är gelen du vill åt