Jag är själv inte vegan, men jag har en handfull veganska “go to”-recept som är utmärkta när man bjuder en salig blandning människor, eftersom de både är fria från allergener som gluten, mjölk och ägg; och dessutom veganska. För mig är det alltid viktigast att laga maten på bra och rena råvaror, och jag äter gärna en vegetarisk måltid ibland, men då vill jag att det är “riktiga recept” och inte något baserat på ersättningsprodukter som veganfärs och liknande. Men vegansk eller vegetarisk mat lagad från grunden, såsom tex indisk mat ofta är, passar mig perfekt.
Via kategorin recept https://4health.se/category/recept hittar du hundratals recept och på sistone har jag lagt upp ytterligare ett par av mina sådana här veganska “go to”-maträtter
Här kommer en enkel linsgryta som du enkelt kan variera med olika sorters grönsaker och kryddor.
Du behöver:
- 1 lök
- 3 klyftor vitlök
- kokosolja att steka i
- 1/2-1 knippe selleri
- 1 röd paprika
- Rotfrukter motsvarande minst 4 stora morötter (går bra med enbart morötter eller blandade rotfrukter)
- ca 1 cm ingefära (hacka eller riv)
- ett par tsk salt (smaka av)
- 2 paket tomatkross och ev. upp till 4 dl vatten
- grönsaksbuljong/fond eller använd, som jag gör, andra smakförhöjare som kelp, selleri, libbsticka och mer salt
- 2,5 dl linser av valfri färg (dvs gröna, röda eller gula)
- ev ytterligare kryddor om du vill variera smaksättningen – tex peppar, muskot, spiskummin, gurkmeja, chili eller kryddblandningar som garam masala eller shawarama.
- persilja
Skala och skär grönsakerna (morot, selleri, paprika mm) till mindre bitar
Hacka lök och vitlök fint och fräs försiktigt i kokosoljan i en gryta / stor kastrull
Tillsätt grönsaksbitarna och fräs med det andra
Tillsätt hackad ingefära och slå på tomatkross och ev. vatten (så att det täcker grönsakerna ordentligt)
Tillsätt buljong eller “motsvarande” kryddor/örter
Skölj linserna och tillsätt till grytan
Tillsätt ev. ytterligare kryddor om du önskar smaksätta på annat vis
Låt puttra under lock i ca 10-15 min tills moroten mjuknat och linserna är klara
Smaka ev. av med mer salt
Toppa med persilja
PS. Äter du mejeriprodukter är det gott att servera en klick creme fraiche till. Och man kan också göra en persiljeolja på 3 msk olivolja, ett par klyftor finhackad vitlök och finhackad bladpersilja
Lämna ett svar