Många av världens farligaste bekämpningsmedel förekommer i livsmedel i Sverige, trots att de är förbjudna i hela EU. En del är hormonstörande och därmed farliga även i mycket små mängder.
Livsmedelsverket har i sina stickprovskontroller hittat rester av dessa gifter även från europeiska odlingar. De har trots detta inte slagit larm, visar en granskning som gjorts för boken Miljödieten i samarbete med SR Ekot. Detta eftersom halterna inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden. Livsmedelsverket databas innehåller inte uppgifter om vilka bekämpningsmedel som är förbjudna och de upptäcks inte i kontrollerna.
Totalt rör det sig om 150 fall de senaste fem åren, bland annat har man funnit ämnena i apelsiner från Spanien, olivolja från Grekland, äpplen från Belgien, vindruvor från Grekland och gurka från Holland. Flera av de förbjudna giftiga ämnena förbjöds för tio år sedan. De har bl.a. effekter på reproduktion/fertilitet.
De 22 bekämpningsmedel man pratar om är förbjudna för användning inom EU. Det är dock inte förbjudet att importera livsmedel som är odlade med hjälp av dessa bekämpningsmedel utanför EU, så länge halterna är under de gränsvärden som EU beslutat om. Nu har man dock hittat dem även i grönsaker och frukter odlade inom EU.
När det gäller de här hormonstörande ämnen så är inte bara de doser man utsätts för relevant, utan även när man utsätts för de här ämnena och i vilka kombinationer. Generellt är ämnena farliga även i mycket små doser.
Trots detta verkar trenden gå åt rätt håll. Antalet fall i kontrollerna som innehåller så höga nivåer att de anses vara skadliga för oss konsumenter minskar. De högsta nivåerna, dvs om vi håller oss till överskridande av gränsvärden, så har de fallen minskat sedan 2009.
I en intervju jag hörde på radionyheterna i P1 under gårdagen så berättade man att frukter var generellt värre än grönsaker när det gäller innehåll av förbjudna gifter, särskilt gojibär, vindruvor och russin innehöll mycket gifter. Man bekräftade också att mindre av gifterna hittades i svenskodlare grönsaker, men allra minst gifter hittades i ekologiskt odlade frukter och grönsaker.
Ungefär hälften av de grönsaker och frukt som testas innehåller rester av någon form av bekämpningsmedel ( inräknat de som är tillåtna att använda). Rester är vanligast i bekämpningsmedel i mat som importerats från andra EU-länder och mindre vanliga i svenskproducerade livsmedel än genomsnittet i EU.
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/forbjudna-kemikalier-i-vanlig-mat
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6394766
erik says
Du har skrivit en hel del bra inlägg, jag vill bara tacka för en bra blogg.
Fortsätt skriva om tarmfloran där finns lösningen på våra hälsoproblem.
Gifter kan påverka hälsan men hur små mängder kan påverka hälsan där är nog inte alt känt.
Ett gift kan vi tåla i stor mängd se LD 50
Men påverkar giftet tarmfloran så kan det påverka hälsan via den förstörda tarmfloran.
Gifter och konserveringsmedel kan påverka tarmfloran och vi vet inte vad som då händer.
Nils says
SLV har även mörkat gifter som livsmedelsförpackningarna avger till maten.
Högflorerade kemikalier har varit tillåtna och vi har inte ens vetat om att dom fans i maten.
Bisfenol a är ganska så känt men att vi äter giftiga fluorföreningar är det få som vet om.
Vissa är nu förbjudna men flera är fortfarande tillåtna.
Gifterna är skadliga men det struntar livsmedelsverket i för livsmedelsindustin måste ha förpackningar till maten därför tillåter dom giftiga fluorföreningar.
Även rena råvaror är förpackade, mjölk, kött.
Så här fungerar det saknar man förpackningsmaterial till mjölk som inte är giftigt så tillåter man gift och sätter gränsvärdena så högt att förpackningen klarar kraven.
sara says
Detta handlar om driksvatten som är livsmedel.
Zika virus eller bekämpningsmedel eller båda tillsammans.
Det är nog virusets fel men kemikalier är inte än uteslutet.
Så länge ingen vet med säkerhet så ska vi vara öppna för båda alternativen.
Virus kan ge misbildningar, Schmallenbergvirus.
kemikalier kan ge missbildningar se nerosedyn.
Sverge har inte kemikalien.
” A possible link between virus, insecticides and birth defects can not be excluded.”
“Swetox calls for potential role of insecticides in ” Zika epidemic” to be examined”
http://swetox.se/en/2016/03/swetox-calls-for-potential-role-of-insecticides-in-zika-epidemic-to-be-examined/