Som utlovat kommer här ett av inläggen till sjukdomar och symtom som kan botas med kost.
Hur vet du om du har magproblem?
Vad gäller magen så är det tyvärr något av tabu att diskutera i sociala sammanhang. Därför är det många som inte riktigt vet om de har en normal, välfungerande mage eller ej.
En måltid ska inte gel magknip eller gasbildning. Det ska inte vara ansträngande att gå på toaletten, och det är normalt/bra att göra det 1-2 ggr/dag. Konsistens och lukt är andra saker som kan ge en fingervisning om hur man äter och mår.
Om du har mag-/tarmproblem
Se över fördelningen av kosten. En för hög andel kolhydrater kan ge problem, särskilt socker och mjöl. Gluten är en vanlig bov. Så uteslut vetemjöl. Men det finns också de som har besvär med att bryta ner protein. Detta kallas proteinmalabsorption. Har man det brukar det bli bättre om man utesluter eller minskar kött och håller sig till fisk, ägg mm.
Man kan också ha problem med frukt. Så kallad fruktosmalabsorption är vanlig.
Fiber är en stor förvirrande faktor för många. Fiber är föda för tarmbakterierna och är därför bra för de flesta. Det finns dock både mjuka, vattenlösliga fiber och hårda, olösliga fiber. De mjuka fibrerna finns i grönsaker, frukt, havregryn mm och bildar en skyddande gel i tarmarna. Hårda fibrer finns i fullkorn (dvs. säd) och skal. Så mycket som 40% av den vuxna befolkningen tål inte hårda fiber, vilket troligtvis innebär de flesta av alla med magproblem! För dem är hårda fibrer som sandpapper för tarmhinnan. Testa därför att utesluta fiber i form av fullkornsprodukter. Ett par matskedar psyllium- eller linfrön per dag är ett bra gelbildande komplement.
Bakteriefloran i magen kan vara obalanserad, i sådant fall hjälper tillskott i form av probiotika. Tänk dock på att det finns en del verkningslösa tillskott. För mig har Biogaias tillskott som säljs under märket Probiomax fungerat bra. Både Biogaias (lactobacillus reuteri) och Proviva-bakteriens effekt är väldokumenterad i studier.
Är bakteriefloran rubbad kan man ha överväxt av candida (en sorts svampinfektion). Man bör då helt undvika jäst, socker och vetemjöl.
Magproblem är ett vanligt symtom på allergi eller överkänslighet. Tänk på att man kan vara överkänslig utan att alllergitester ger utslag. Laktos eller glutenintolerans är egentligen inte allergier, men är vanliga problem som ger magsymtom. Andra vanliga allergier/överkänsligheter som typsikt ger magproblem är mot mjölkprotein och sojaprotein. Av dessa skäl kan det vara en god idé att testa att även utesluta mjölk– och sojaprodukter. (Sojaprodukter är ändå något jag inte rekommenderar. Dels är vi inte anpassade till att äta det, men framförallt innehåller det rester från framställningen såsom bensin som används för att extrahera sojaprotein.)
Har man en krånglande mage så brukar även garvsyran i kaffe samt starka kryddor ställa till problem. Undvik också bönor, ärtor, frukt mm som är gasbildande.
Tillsatser och sockeralkoholer kan ge magproblem. Dels kan man vara överkänslig mot en del tillsatser, dels kan sötningsmedel som aspartam och sorbitol ge magproblem. En vanlig biverkning av smakförstärkare som glutamat (E621) och jästextrakt är dessutom magont.
Det finns såklart saker som inte är kostrelaterade som kan påverka. Stress är en sådan faktor, men testa kosten som ett första steg.
Har du magproblem som du inte få bukt med? Jag hjälper dig gärna med kostrådgivning.
Simone - Tårtparadiset says
Måste bara säga att detta var ett riktigt bra inlägg! Detta citat så SÅ mycket:
“En måltid ska inte gel magknip eller gasbildning. Det ska inte vara ansträngande att gå på toaletten, och det är normalt/bra att göra det 1-2 ggr/dag. Konsistens och lukt är andra saker som kan ge en fingervisning om hur man äter och mår.”
Att en måltid skulle ge gaser och magknip (beroende på vad och situation), att det ska göra ont och vara jobbigt att gå på toa och att man gör det ca 1gg/vecka med stooora variationer på konsistens, lukt och färg trodde jag var normalt tills för något år sedan! Enda gången jag hade reagerat på att det var knas var för att det var grönt eller blod. Men slem trodde jag alla hade, blödde trodde jag nog med de flesta gjorde, för det var ju så lite.
Så jag tänker lite, tänk om jag läst detta när jag var i tonåren! Kanske jag hade vetat mer hur jag ska undvika allt detta idag .
TACK! För ett underbart inlägg!
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Simone! Det var roligt att höra att du tycker om inlägget. Visst är det dumt att man inte pratar mer om det?! Så många som går med besvär helt i onödan.
Hoppas att du blivit bättre, du får gärna höra av dig annars – finns väldigt mycket man kan göra med kosten (som faktiskt ofta är orsaken till problemen). Ha en fin kväll!
Johanna says
Hej!
Tack för en fantastisk blogg och podcast som jag just hittat och läser/lyssnar ikapp 🙂
Är gravid och har en liten fråga om probiotika. Rekommenderar du det till gravida? Har blivit rekommenderad probiotika-tillskott (hög kvalitet) och läst om att det gynnar barnet då man för över goda tarmbakterier till barnet som bl a minskar risk för allergier och gynnar barnets hälsa i övrigt. Att det ska vara bland det viktigaste man kan göra för barnet, att ta probiotika.
Saken är den dock, att jag inte upplever att jag har problem med magen. Jag hade det för 6-7 år sen, precis som du beskriver ovan, med magknip, gaser och toabesök sjuttioelva gånger om dagen. Allt det där försvann dock när jag började äta LCHF. Sen dess har jag haft en lugn, glad och “pålitlig” mage 🙂
Kan jag ändå ha obalanserad bakterieflora och anledning att ta probiotika under graviditet – för barnets skull? Trots att jag upplever att min mage mår bra?
Tack snälla på förhand för svar. Är så rådvill och mån om att göra det bästa för lilla barnet.
Marjatta says
Mitt problem är intolerans för sojaprotein och guarkärnmjöl. De orsakar gaser, lös mage och inflammation i ändtarmen samt blödning från den. De finns i en de flesta livsmedlen idag. Soja finns ofta i kötträtter i form av sojasås, så det blir ingen mer Kebab för mig. Soja finns även i de flesta bageribröd (matbröd och kaffebröd), som säljs över disk och som sojacrisp i kakor och snack bars. Det finns som Edamame i många sallader i affärens kyldisk. Guar gummi, E412, är en väldigt vanligt förekommande stabiliseringsmedel i processade livsmedel, som glass (utom Hägendaz), youghurt glass och milkshake. Det finns i de flesta tårtor och pajer och många brödsorter samt färdiga sallader i affärens kyldiskar, som t ex potatissallad. Det finns även i många sorters youghurt, majonnäs och senap. Dessutom verkar jag ha problem med fruktosmalabsorption och korsallergier för björkpollen.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!
Här är mycket mer om mage/tarm sen detta inlägg för över 7 år sen, pga så mycket ny forskning och nya erfarenheter
Lyssna gärna på alla podcasts om tarmflora tex: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2