En ny studie visar ett tydligt samband mellan mängden gluten barn äter under de första åren och risken för celiaki, glutenintolerans. Forskarna säger att man har fastställt att mängden gluten har betydelse för uppkomsten av celiaki hos barn med ärftlig risk. Ju mer gluten du äter under de första fem levnadsåren, desto större är risken att du utvecklar celiaki, om du bär på någon av de riskgener som är involverade i sjukdomen.
Sjukdomen bryter vanligen ut i barndomen och redan tidigare studier har kopplat det till när barnet börjar få i sig bröd, gröt, pasta och välling, men resultaten har inte varit entydiga.
Den nya studien bygger på att över 400 000 barn har undersökts i Sverige, Finland, Tyskland och USA. Hos vart tjugonde barn hittade forskarna de riskgener för celiaki som de sökte efter, och det är de barnen med den ärftliga risken som har ingått i studien. Det tycks vara så att om du överskrider två gram per dag, vilket är ganska lite, så ökar risken, jämfört med dem som inte äter två gram per dag – inte mer än en skiva bröd.
Forskarna betonar att även till exempel virussjukdomar verkar kunna påverka om sjukdomen bryter ut.
“Of the 6605 children (49% females; median follow-up: 9.0 years [interquartile range, 8.0-10.0 years]), 1216 (18%) developed celiac disease autoimmunity and 447 (7%) developed celiac disease. The incidence for both outcomes peaked at the age of 2 to 3 years. Daily gluten intake was associated with higher risk of celiac disease autoimmunity for every 1-g/d increase in gluten consumption (hazard ratio [HR], 1.30 [95% CI, 1.22-1.38]; absolute risk by the age of 3 years if the reference amount of gluten was consumed, 28.1%; absolute risk if gluten intake was 1-g/d higher than the reference amount, 34.2%; absolute risk difference, 6.1% [95% CI, 4.5%-7.7%]). Daily gluten intake was associated with higher risk of celiac disease for every 1-g/d increase in gluten consumption (HR, 1.50 [95% CI, 1.35-1.66]; absolute risk by age of 3 years if the reference amount of gluten was consumed, 20.7%; absolute risk if gluten intake was 1-g/d higher than the reference amount, 27.9%; absolute risk difference, 7.2% [95% CI, 6.1%-8.3%]).
CONCLUSIONS AND RELEVANCE:
Higher gluten intake during the first 5 years of life was associated with increased risk of celiac disease autoimmunity and celiac disease among genetically predisposed children.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31408136
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7279422
[…] tåla all typ av gluten sämre och mår bra av att eliminera det tills man är mer i balans. Mycket dålig mat och tillskott kan också förvärra […]