Jag får en del frågor om vad man ska ge sina barn. Här är några riktlinjer att ta ställning till när det gäller den allra första maten till bebisar och små barn
- Amma. Forskningen är entydig. Ammade barn blir både friskare och smartare. Forskning visar dessutom att barn bör ammas minst 2 år (i kombination med vanlig mat). Två år(!!) tänker du. Nej, det får du själv ta ställning till hur väl det fungerar för dig, men friskast barn får du om du ammar länge
– - Vid 6 månaders ålder bör man börja introducera vanlig mat. Här finns dessutom ett viktigt fönster, det är alltså inte bara för att barnet behöver extra mat, utan om man inte ger barnet mat med konsistens innan det blir 10 månader så kan det bli svårigheter att få barnet att lära sig tugga maten
– - Den första maten bör vara fett- och proteinrik. Små barn saknar det viktiga enzymet amylas, det som finns i saliven och som bryter ner kolhydrater. Veterån som alla föräldrar sticker till sina barn är alltså inte bara hemskt för att det är en sockerbomb och innehåller giftet gluten, utan för att barnet har svårt att bryta ner det ordentligt. Bättre mat är äggula eller avokado. Även lever är ett bra livsmedel om djuret levt i en relativt giftfri miljö. Lever är ju nämligen avgiftningsorganet, så det kan potentiellt innehålla dåliga saker. En bra första kolhydratkälla är banan. Banan innehåller nämligen amylas i sig självt så att barnet får hjälp att bryta ner det.
– - Senare kan grönsaker introduceras. Barn har lite svårt att smälta grönsaker före 2,5 års ålder, så överdriv inte, mosa gärna och servera med riktigt smör.
– - Introducera ett nytt livsmedel i taget. Detta utav två anledningar. För det första är inte matsmältningsapparaten färdigutvecklad. Barnet måste få tid att populera mage och tarmar med rätt matsmältningsenzym. För det andra, barn är naturligt skeptiska till nya smaker. Detta är en evolutionär egenskap för att de inte ska stoppa i sig giftiga saker. Låt alltså barnet vänja sig och lära sig tycka om det nya.
Det var några tips, hoppas att de hjälper 🙂
KNJ says
En kommentar till punkt 3.
Enligt Livsmedelsverket så får barn i sig sitt protein utan problem så det är inget man behöver specifikt tänka på. Däremot är järnet otroligt viktigt. Därför skall vi tvinga i barnet köpevälling och köpegröt (järnberikat). Vi ger istället äggula samt kompletterar med blodpudding (och katrinplommon). Problemet med blodpudding är att det är vetemjöl i. Men det finns glutenfri blodpudding dessutom ger man ganska små mängder. Bara några tankar…
(Hur bra koll Livsmedelsverket har i den här frågan vet man inte.)
Anna Sparre @ 4health.se says
Bra kommentar och tips! Och bra att du tog upp att järnet är viktigt, därmed lever som exempel förresten.
Anna Olsson says
Vi kör på blötlagda mixade osvavlade aprikoser. Mycket järnrikt. Dessutom blir det lite fart på magen som brukar bli för hård när mat introduceras. Man kan även mixa ner persilja i maten för att göra den mer järnrik. I perioder när barnet matvägrar är det frestande att ta till välling eller köpt gröt.. Det vi gör då är att köra på hirs/bovetegröt. Eller bovetevälling som jag själv lagat. Då får de iaf i sig bra mineraler.
Om magen är hård är det bäst att utesluta bananer och kokta morötter..
KNJ says
Ahhh, så aprikoser innehåller järn. Tack för tipset!
Och tack, Sparre, för de övriga tipsen förstås.
Anna Sparre @ 4health.se says
Bra tips!! 🙂
Malou says
Tack för tipsen!
Håller på att matintroducera till min skeptiska 8 månaders. Vi kör på mat hon själv kan plocka i sig eftersom hon inte vill äta från sked, dvs funkar ej med mos med tillsatt fett. Några frågor:
*Menar du Anna att man ska vänta med grönsaker till 2,5 år? Vad ska man då ge känner jag..?
*Om man inte räknar med att helt utesluta gluten framöver (exempelvis att hon får samma mat som alla på dagis och i skolan) vad säger ni då om livsmedelsverkets tips att introducera gluten from ca 6 månader under skydd av amning. Själv känner jag att det verkar logiskt att ge gluten redan nu eftersom magen då som sagt får hjälp tack vare amningen.
*Anna O, hur gör du din gröt och välling? Är det något man kan förbereda och ha hemma och sen bara tillsätta vatten och koka?
*Några andra “tillväxt tips” för en bebis som äter dåligt och av BVC anses för liten (är pigg och glad och långt fram i utvecklingen mentalt och färdighetsmässigt).
Tack!
Anna Sparre @ 4health.se says
Är inte expert på barn som så, har mest koll på hur deras kroppar fungerar/fysiologi.
man behöver inte vänta med grönsaker, men små barn behöver inte heller grönsaker så som vuxna och deras tarmar är outvecklade så det kan bli för mycket. Om hon väljer det själv är det säkert inga problem.
Ju mindre barn, desto känsligare tarmar och desto mer skada kan gluten göra. Alla barn har “leaky gut”, dvs släpper potentiellt igenom för stora partiklar såsom delar av gluten som kan göra skada även på annat håll i kroppen. Skulle göra mitt allra bästa för att undvika all gluten i minst 2 år, helst hela livet. Men det är min åsikt. Sen får man göra det som fungerar i verkligheten. Lycka till!!