Vi varnas för fet Östersjöfisk, men får i oss mer miljögifter från kött, mjölk och ägg enligt Livsmedelsverkets egna rapporter.
För små barn står miljögifterna dioxiner och PCB från all slags fisk, alltså inte enbart fet Östersjöfisk, för en tredjedel av intaget. Resten kommer från andra livsmedel.
Halterna är ju lägre, men vi äter mer kött, mjölk och ägg.
Enligt beräkningar från organisationen ’’Ren Åker Ren Mat’’ är intaget av dioxiner och PCB fem gånger högre från andra livsmedel än från fet Östersjöfisk
Ett av problemen är slamspridning på åkrarna som gör att halterna miljögifter är höga i jordbruksprodukter. En ny rapport från Världshälsoorganisationen visar att avloppsslammet som sprids på vissa åkrar även avdunstar i luften och sedan faller ner på andra jordar som alltså får ta emot de ämnen som vi inte vill ha i våra vattendrag.
Slammet innehåller till exempel dioxiner, PCB, läkemedelsrester, sjukhusavfall, tungmetaller och andra giftiga kemikalier.
So what to do?
- Påverka och kräv tex att man slutar sprida slam och använda kemikalier i vanliga produkter
- Sprid riskerna genom att äta varierat. Kanske kroppen klarar lite av varje, men inte en stor dos av ett gift
anna says
Vad tror du om sill från Nordsjön när man ammar, utifrån gifter? passar på att önska Glad Påsk
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Anna!
Ja, det beror ju på vad som är ok för dig. Men själv äter jag det. Jag äter å andra sidan “för mycket” fet fisk jämfört med riktlinjer ang gifter. Å andra sidan får jag då mer mineraler och omega-3. Så vad som är värst i slutändan vet vi inte än – att äta för lite nyttigheter eller för mycket gifter. Eller kanske stressen av att fundera för mycket över hur farlig maten är. Jag tycker att man ska bry sig och påverka så att inte giftutsläppen blir mer. Men mitt recept är ändå att försöka variera och blanda, och påverka genom att köpa varor som är fint uppfödda – både för hälsa, natur och djur.