Apropå de senaste två årens, och inte minst 2017 års, stora fokus på mage/tarm och tarmflora här på bloggen och i podcasten så visar också studier på det starka sambandet mellan tarm och hjärna. Vi pratade om denna koppling (gut brain axis) i avsnitt 135 av podcasten.
Som ett exempel på forskning så finns det bland annat en koppling mellan minskad oro och intag av fermenterad mat, som tex surkål.
“A possible connection between fermented foods, which contain probiotics, and social anxiety symptoms, is the focus of recent study.”
“showed that exercise frequency, neuroticism, and fermented food consumption significantly and independently predicted social anxiety”
“Specifically, for those high in neuroticism, higher frequency of fermented food consumption was associated with fewer symptoms of social anxiety. Taken together with previous studies, the results suggest that fermented foods that contain probiotics may have a protective effect against social anxiety symptoms for those at higher genetic risk, as indexed by trait neuroticism.”
Mer via taggarna microbiome och mage
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150609092803.htm
http://www.psy-journal.com/article/S0165-1781(15)00214-0/abstract
Elisabet Piran says
Hur mycket fermenterade grönsaker ska man äta dagligen för att få hälsoeffekterna?
Anna Sparre @ 4health.se says
allt är bättre än inget 🙂 Själv äter jag ett par matskedar surkål om dagen, ibland mer och märker stora effekter. Till det lite kombucha och kefir då och då
Meli says
Jag är 64 år och fick veta att jag är laktosintolerans nu Jag har ättit hela mitt liv yogurt och mjölk Men några månader åt jag bara kefir hemtilverkat och fick ont i mågen i 4 månader Jag undrar har enzymen sluttat fungera nu hos mig Jag äter då och då fermenterad fil Tack Med vänlig hälsning, Meli
Anna Sparre @ 4health.se says
förstår nog inte din fråga tyvärr