Förmågan att äta sig fet, sova sig igenom långa vintrar och ändå hålla sig frisk är något som björnen klarar och som intresserar forskare. Man har hittat ämnen i björnblodet som visat sig kunna stimulera mänskliga muskelceller – och kanske bli nya läkemedel.
För människan förtvinar musklerna vid fysisk inaktivitet och i takt med åldern. En sex månaders lång sömn borde ge björnen hjärtsvikt, njursvikt, benskörhet och förtvinade muskler. Men inga sådana symptom hittas hos den uppvaknade björnen när våren kommer. Genom att studera vilka processer som förhindrar muskelnedbrytning hos en björn i dvala, hoppas man kunna hejda nedbrytningen även hos människor.
Ett forskningsprojektet har lett till upptäckter av proteiner som tros ha betydelse för björnens muskelbevarande. Det finns molekyler som är speciellt intressanta att titta på som under vintern ökar i mängd hos björnen jämfört med under sommaren. Forskare har hittat tre stycken hittills som är av vikt. En av molekylerna sticker ut extra mycket – den ökar hela 45 gånger i mängd under vintertid hos björnen. Och att blod från en björn skulle ha effekt hos människan är något man redan lyckats bekräfta i laboratorieförsök. Där har man gjort försök med serum från björnblod och mänskliga muskelceller, där man kunnat se hur cellerna växt efter kontakt med vinterserumet. Sommarserum hade däremot inte någon effekt på cellerna. Så det finns alltså ämnen i björnens blod som stimulerar muskler.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/bjornblod-kan-leda-till-nya-lakemedel
Lämna ett svar