Fyra framstående kostforskare som tidigare förespråkat olika dieter har valt att samarbeta i en vetenskaplig rapport av kunskapsläget kring kost. Det är bl.a. Jeff Volek, David Ludwig, Walter Willett och Marian Neuhouser som ligger bakom rapporten. En av slutsatserna är att fördelningen mellan fett och kolhydrater inte verkar lika viktig för gemene man som näringsrik mat med råvaror av hög kvalitet.
En del experter hävdar att vi bör äta mycket fett och lite kolhydrater medan andra hävdar motsatsen. Forskare från de olika sidorna har nu valt att samarbeta. De har sammanställt vad man vet och vad man ännu inte vet bl.a. om fett och kolhydraters hälsoeffekter.
Forskarna bakom rapporten enas om att det inte finns någon specifik fördelning av fett och kolhydrater på tallriken som passar bäst för alla. Snarare är kvaliteten på livsmedlen det viktigaste. Och att minska socker och processade kolhydrater.
I rapporten lyfter forskarna även fram områden som de ännu inte kan enas kring. Till exempel behövs det mer forskning kring att fett eller kolhydrater kan påverka kroppsvikten olika, även om man kalorimässigt äter dem i samma mängd. De enas inte om någonting gällande detta.
Forskarna är överens om saker som att:
- Genom att fokusera på näringsrika livsmedel kan man uppnå en god hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar oavsett vilken andel fett och kolhydrater man äter.
- Att ersätta processade kolhydrater med oprocessade kolhydrater ger positiva hälsoeffekter.
- Biologiska faktorer verkar kunna påverka hur väl en diet fungerar för en person. Personer med normal insulinkänslighet får effekt av många olika typer av kosthållningar medan de med insulinresistens kan dra nytta av en kosthållning med lägre andel kolhydrater och högre andel fett.
- En ketogen kost kan ha fördelar för personer med nedsatt förmåga att omsätta kolhydrater.
- Välutformade dieter med lägre andel kolhydrater och högre andel fett kräver inte ett högt intag av protein eller animaliska produkter. Det är bra att äta nötter, frön, avocado och andra livsmedel med ett naturligt högt fettinnehåll.
Ur rapporten:
“For decades, dietary advice was based on the premise that high intakes of fat cause obesity, diabetes, heart disease, and possibly cancer. Recently, evidence for the adverse metabolic effects of processed carbohydrate has led to a resurgence in interest in lower-carbohydrate and ketogenic diets with high fat content. However, some argue that the relative quantity of dietary fat and carbohydrate has little relevance to health and that focus should instead be placed on which particular fat or carbohydrate sources are consumed. This review, by nutrition scientists with widely varying perspectives, summarizes existing evidence to identify areas of broad consensus amid ongoing controversy regarding macronutrients and chronic disease.”
“Points of consensus.
1. With a focus on nutrient quality, good health and low chronic disease risk can be achieved for many people on diets with a broad range of carbohydrate-to-fat ratios.
2. Replacement of saturated fat with naturally occurring unsaturated fats provides health benefits for the general population. Industrially produced trans fats are harmful and should be eliminated. The metabolism of saturated fat may differ on carbohydrate-restricted diets, an issue that requires study.
3. Replacement of highly processed carbohydrates (including refined grains, potato products, and free sugars) with unprocessed carbohydrates (nonstarchy vegetables, whole fruits, legumes, and whole or minimally processed grains) provides health benefits.
4. Biological factors appear to influence responses to diets of differing macronutrient composition. People with relatively normal insulin sensitivity and β cell function may do well on diets with a wide range of carbohydrate-to-fat ratios; those with insulin resistance, hypersecretion of insulin, or glucose intolerance may benefit from a lower-carbohydrate, higher-fat diet.
5. A ketogenic diet may confer particular metabolic benefits for some people with abnormal carbohydrate metabolism, a possibility that requires long-term study.
6. Well-formulated low-carbohydrate, high-fat diets do not require high intakes of protein or animal products. Reduced carbohydrate consumption can be achieved by substituting grains, starchy vegetables, and sugars with nonhydrogenated plant oils, nuts, seeds, avocado, and other high-fat plant foods.
7. There is broad agreement regarding the fundamental components of a healthful diet that can serve to inform policy, clinical management, and individual dietary choice. Nonetheless, important questions relevant to the epidemics of diet-related chronic disease remain. Greater investment in nutrition research should assume a high priority.”
http://science.sciencemag.org/content/362/6416/764
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nu-ar-det-slut-pa-kostkriget-mellan-fett-och-kolhydrater
Lämna ett svar