Nu är det bästa säsong för nässlor, och instagraminlägget (se här: https://www.instagram.com/p/CNg3qpCpphg/) om detta blev väldigt populärt, med många bra tips i kommentarerna. Ett populärt inslag är att göra pesto på nässlor. Så här kommer ett recept på en enkel pesto, som du kan göra på det du har hemma:
- minst 1 liter nyplockade späda nässlor
- 1/2-3/4 dl pinjenötter eller solrosfrön
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl riven parmesanost (fungerar i nödfall med annan smakrik ost, eller helt utan ost, om du vill ta mig på orden och göra det på vad du har hemma. Ersätt då med fördel osten med en näve cashewnötter eller lite extra frön)
- 1-2 dl olivolja
- salt och peppar
Koka nässlorna kort i lättsaltat vatten, bara 1-2 minuter för att behålla så mycket näring som möjligt (du förväller nässlorna så här och gör att de slutar brännas 🙂 )
Häll av vattnet och pressa/krama även ur vatten ur nässlorna
Kör nässlorna i mixern tillsammans med frön, vitlök, parmesanost och 1 dl olivolja
Tillsätt mer olivolja till önskad konsistens
Smaka av med salt och peppar
Lämna ett svar