När lyssnaren Kristin intervjuade mig i avsnitt 115 av podcasten så undrade hon en hel del kring hur emotionell stress och tankar påverkar oss.
Och jag fick en specifik fråga i intervjun om hur tankar kan förändra på cellnivå. I efterhand så insåg jag att jag borde ha berättat om just hjärnans plasticitet.
Hjärnan är plastisk. Det betyder att den hela tiden byggs om och formar sig efter hur den används. Hela livet bygger hjärnan om sig för att anpassa sig till dina kunskaper, erfarenheter och tankar. Det gör att vi har alla möjligheter att forma hjärnan precis som vi vill ha den. (Lyssna gärna på superpopulära podcastavsnitt 97 med minnesmästaren Mattias Ribbing för mer konkreta tips)
Vår hjärna är fantastisk och ändrar sin struktur under hela vårt liv. Den anpassar sin struktur efter den miljö vi lever i och de uppgifter vi ställs inför. Att hjärnan är plastisk innebär att vår hjärna omorganiserar sig så att vi som individer hela tiden lär oss nya saker och kan förbättra vår hjärnas funktioner. Detta innebär även en möjlighet att till viss del reparera skador och förhindra sjukdom i hjärnan. Hjärnan omformas inte bara hos det utvecklande barnet, utan även senare, i vuxen ålder så finns även en livslång hjärnplasticitet som innebär att hjärnan svarar på den miljö vi lever i och vad vi upplever.
Jag skrev om detta nyligen, om hur bl.a. fysisk aktivitet ökar hjärnans förändringsbenägenhet, så att den blir mer formbar och kan bygga om kopplingar för att kunna utföra nya uppgifter. Den blir mer flexibel och kan bygga nya och starkare banor mellan hjärnans olika lober.
Det här handlar om plasticitet. Neuroplasticitet refererar till de ändringar som sker i hjärnans organisation, bl.a. som resultat av erfarenhet. Hjärnan omstrukturerar i respons till förändringar i miljön även i vuxen ålder. Förr trodde man att hjärnan slutade att förändras i vuxen ålder. Men det stämmer inte. Neuroner (hjärnceller) bildas ända in i vuxen ålder, tex i hippocampus. Miljöförändringar kan också ändra hjärnan genom att modifiera kopplingar mellan befintliga neuroner.
Och när jag säger miljöförändringar så inkluderar det våra tankemönster. Enligt teorin om neuroplasticitet, ändrar tänkande, inlärning, och agerande faktiskt både hjärnans fysiska struktur och funktionella organisation.
Hjärnplasticitet sker på olika nivåer och innebär allt från förändringar på cellnivå som sker vid inlärning och minne hos friska personer, till större omorganisationer av funktionella nätverk av nervceller som sker efter en skada på hjärnan.
Det som möjliggör hjärnplasticitet är:
- ökat antal och omorganisation av dendriter och synapser
- formation och reglering av jonkanaler och receptorer
- reglering av neurotransmittorer (signalsubstanser) och tillväxtfaktorer
- bildande av nya nervceller (neurogenes)
- förändringar i blodkärlens förgreningar
- omorganisation av befintliga celler och synaptiska nätverk
Så, ja Kristin, som vi sa i intervjun så påverkar våra tankemönster oss väldigt mycket. Och bl.a. så påverkar det hjärnans anatomi och fysiologi eftersom hjärnan är formbar, plastisk.
Vi kan stimulera vår hjärna att vara plastisk och formbar genom att vara fysiskt och mentalt aktiva. Forskning visar att fysisk aktivitet, och stimulering av våra olika sinnen, aktiverar de processer som styr hjärnans plasticitet.
Mer om hjärnan genom att söka på hjärnan https://4health.se/?s=hjärnan
Vill du läsa mer om plasticitet så är detta en bra sida: http://www.petererikssonstiftelsen.se/wp-content/uploads/2015/02/Vad-är-hjärnplasticitet.pdf
Angela says
Tack för en väldigt bra text! Jag läser mycket om hälsa och är framförallt intresserad av hur man kan påverka sig själv positivt genom att förändra tankarna. Det här var en enkel, bra förklaring som var lätt att förstå.
=)
Angela
Anna Sparre @ 4health.se says
så bra 🙂 Tack för din feedback
Kamila says
Hej Anna, jag tackar dig för saklig förklaring. Det är nyttig och glädjande info som ger hopp för alla som vill medvetet arbeta med sin hjärna och påverka hur vi vill att den ska fungera. Det är sant : “Övning ger färdighet”, inte bara fysisk men på andra områden också. Tack!