Ett matberoende, “sockerberoende”, är väldigt likt ett kokainberoende. (tidigare om sockerberoende) Signalsubstanserna, budbärarna i hjärnan, har en viktig roll och utgör, tillsammans med nätverk av nervceller i hjärnan, belöningssystemen. När belöningssystemen stimuleras av allt från mat till droger och upplevelser, så frisätts bland annat dopamin. Just dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna för utvecklingen av beroende; i kombination med att hjärnan skapar fler kopplingar mellan särskilda nervceller (man pratar om att hjärnan kidnappas av drogen). Dopamin är en signalsubstans som reglerar känslor som glädje, entusiasm och motivation; jag brukar också prata om “kickens” signalsubstans.
Nu kommer ny forskning på mekanismerna bakom just kokainberoende (som alltså är så likt sockerberoende). Forskare har för första gången lyckats kartlägga exakt vad som händer i hjärnan när en person tar kokain.
Kokain är en drog som ger ett mycket starkt beroende, som är svårare att bli av med än både heroin och alkoholberoende. Och i studier på möss är kombinationen fett och sött (typ chokladboll och andra kakor), ännu mer beroendeframkallande än kokain.
Problemet med kokain är att det leder till en direkt frisättning av dopamin, till skillnad från heroin och andra droger som gör det indirekt. Det gör det bland annat svårare att hitta behandlingar för just kokainmissbruk. Det är oerhört svårt att stoppa suget efter kokain eftersom det i princip tar över hela den signal som får kroppen att producera dopamin. Tar man bort den, så är risken att man även tar bort all glädje och motivation samtidigt.
Forskare har i djurförsök för första gången lyckats kartlägga hur nervsignaler påverkar effekterna i hjärnan, vilket bl.a. kan vara ett steg för att hitta behandlingar som fungerar.
I studien exponerade forskarna råttor för kokain. Med spårmolekyler kunde de sedan följa hur hjärnaktiviteten påverkades och vad det fick för konsekvenser för de nervceller som frisätter dopamin. Forskarna kunde se hur hjärnans motivationscentrum utvidgades, samtidigt som det inleddes en hyperaktiv frisättning av dopamin. Den förhöjda aktiviteten i hjärnans motivationscentrum kan vara orsaken till varför långvarigt kokainmissbruk leder till olika beteendeförändringar.
http://www.cell.com/cell-reports/abstract/S2211-1247(15)01284-X
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-paverkas-hjarnan-av-kokain
Lämna ett svar