Återigen blir det stora rubriker av en observationsstudie. Observationsstudier visar bara på statistik, inget orsakssamband. Man kan inte dra sådana här slutsatser av en observationsstudie utan att sedan testa hypotesen i en kontrollerad studie.
Denna gång säger man att förutom att öka risken för hjärt- och kärlsjukdom och cancer (inte det heller bevisat i kontrollerade studier, så ingen sanning. Läs mer i tidigare inlägg https://4health.se/?s=rött+kött), så ökar risken för inflammerade och infekterade tarmfickor av rött kött, så kallad divertikulit.
Tarmfickorna som riskerar att infekteras kallas för divertiklar. Personer med många tarmfickor har det som kallas för divertikulos. Problemet är inte fickorna i sig, utan att de blir inflammerade. Och som ni vet så är saker som socker, mjöl och vegetabiliska oljor något av det värsta i det här avseendet. Kan det vara så att de som åt mest kött också åt mer mackor och kakor?
En annan väldigt viktig aspekt här är att ja, rött kött i form av spannmålsuppfött fläskkött har definitivt en inflammationsframkallande potential. Men ingen skillnad görs i studien på personer som äter gräsbetande djur, vilt och väljer ekologiskt uppfött kött; gentemot dem som väljer antibiotikabehandlat och spannmålsuppfött griskött.
En tredje viktig aspekt handlar om vad tarmfloran spelar för roll. Är det så att dessa personer som åt mest kött i studien var de som åt minst grönsaker, dvs minst prebiotika, mat för tarmbakterierna?
Sambanden i den här nya amerikanska observationsstudien visar att risken för att drabbas av komplikationer för de som redan haft besvär med divertikulit ökade med 50% för de som åt mer än en portion rött kött i veckan, jämfört med dem som bara åt en portion.
Jag säger så här: så länge du äter rikligt med grönsaker till din köttbit, och väljer kött enbart från gräsbetande djur (välj 1. vilt 2. naturbeteskött eller 3. ekologiskt uppfött – aldrig något annat) så är du nog hälsosammare än den som aldrig äter rött kött. Men ingenting ska såklart överdrivas. Rent evolutionärt så fångade vi antagligen oftare smådjur, insekter och fisk, än stora djur.
Om du inte ska äta något rött kött alls, bör du definitivt få i dig inälvsmat som tex kycklinglever för att tillgodose mineralbehovet. Inälvsmat bör du få i dig i vilket fall förresten (https://4health.se/?s=inälvsmat )
http://gut.bmj.com/content/early/2017/01/03/gutjnl-2016-313082
http://press.psprings.co.uk/gut/january/gut313082.pdf
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/rott-kott-kan-bidra-till-tarmsjukdom
Janne I Jämtland says
Ja det är sannerligen mycket trams kring alla varningar om rött kött. I dag finn alla möjligheter att välja bra ekologiskt kött från gräsbetande djur. Själv vänder jag mig till en köttbonde i Fåker (Jämtland) och det köttet är så nära viltkött man komma. Kött som vi ätit i alla tider, fullt av Omega 3 dessutom!
Janne
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt!
Anette says
Kan det vara så att när man äter rött kött så är det också mycket stekyta (som ju inte ska vara så bra)? Tänkte på det eftersom man inte såg någon påverkan av charkuterier utan bara av helt kött.
Anna Sparre @ 4health.se says
bra input. Absolut! Stek- och grill bidrar nog inte minst till ökad cancerrisk