Ett stort problem idag är de anbiotikaresistenta bakterier som blir allt vanligare. Förutom en liberal användning av antibiotika till människor är en viktig faktor djurutfodringen med antibiotika. Antibiotika i djurfoder används medicinskt eller för att djuren ska växa fortare. (EU-reglerna innebär dock att användning av tillväxtantibiotika är förbjuden, men antibiotikaliknande substanser som är avsedda att bekämpa encelliga djur är fortsatt tillåtna som fodertillsatser).
I vissa länder använder man dessutom man antibiotika i fruktodlingar för att skydda frukten mot bakterieangrepp.
Nu är något nytt på gång, ett botemedel som består av naturligt förekommande monoglycerider (Enkelt uttryckt fett. Det vanligaste fettet i vår mat är triglycerider) med starka antibakteriella egenskaper. En vän till mig upplyste mig om detta spännande område och jag har försökt att kort sammanfatta vad jag förstått av det hela (reserverar mig för eventuella fel, korrigera gärna!)
De aktiva ingredienserna är laurinsyra (huvudsakliga fettsyran i kokosfett) och smörsyra (butyrat). Monoglyceriderna glider in i djurcellen som blivit infekterad av tex salmonella eller någon av ca 200 andra sjukdomar. Inne i cellen frisätts den aktiva fettsyran av naturligt förekommande enzymer (lipas, “fettklippare”) och dödar patogenen. Man kallar denna metod för den trojanska hästen.
Här kan du läsa mer http://siloadditives.com/f/media/141/23099/fra%20lbb%20poultry%5B2%5D.pdf
På detta sätt slipper man antibiotika och dessutom är det så näringsrikt att mikrovilli i tarmen växer – kan detta bli något även för människor med problem som IBS och andra mag- och tarmsjukdomar? Vad tror du?
Själv hade jag allra helst sett att problemen löstes med kretsloppsanpassade jordbruk där djuren går ute och inte står tätt packat och därför måste behandlas med antibiotika etc. Men tills vi når ända dit kanske detta kan vara ett naturligare och bättre sätt än antibiotika. Och kanske kan det vara ett sätt att även bota människor mot infektioner i framtiden.
Lämna ett svar