Grönkål kan i stort sett alla odla – det funkar i en låda eller hink på balkongen. Men lättast är det att så frön i jorden. Även om du helst ska så på vår/försommar, så går det fortfarande att få grönkål om du stoppar ner frön nu på sommaren.
Grönkålen sköter sig nästan själv och kan stå över vintern och alltså hålla hela året. Dessutom ger varje planta mycket skörd. Men det man måste tänka på när det gäller alla sorters kål är alla djur och insekter som också älskar denna godbit.
Kållarverna är nog värst. Mina bästa tips är att vara snabb att plocka mördarsniglar när plantorna är små, annars mejas de ner i rasande fart. Och för kållarverna gäller det att upptäcka redan när kålfjärilen lagt sina ägg, och plocka bort dem innan de hunnit kläckas till larver. Äggen ligger på undersidan av bladen i små gula samlingar. Så håll utkik!
Det man ska veta är att kållarverna också kommer i två omgångar, en gång tidigt på sommaren och en gång i slutet på sommaren. Oftast kommer nämligen två generationer kålfjärilar under ett år. Första generationen har övervintrat som puppor och blir till fjäril på våren. Dessa lägger ägg som blir fjärilar i juli. Andra generationen lägger ägg i slutet av sommaren. Antingen kläcks de då eller så kan pupporna ligga i vila under hela vinter för att kläckas till våren.
I år hoppas jag hålla kållarverna borta med spetsgardiner från Ikea 🙂 So far, so good….
Jag satte första nätet/ gardinen på en av grönkålsodlingarna så fort de små plantorna började gro. Men det är en lärdom att inte göra riktigt så tidigt nästa år. För under denna gardin kläcktes en massa mördarsniglar som hann äta upp en stor del av odlingen när jag var på resande fot några dagar. Antagligen låg det snigelägg i jorden där jag hade sått.
På de övriga odlingarna var jag däremot lite sen. Jag hann redan hitta och ta bort ägg från kålfjäril innan jag satte på näten. Så nu hoppas jag att jag fått bort alla ägg därifrån så att det inte blir en kållarvsfest där inne 🙂
Men än så länge så måste jag säga att näten de senaste veckorna hållit borta både larver och sniglar, och min grönkål som jag nu börjat skörda av får stå i fred (peppar peppar…)
Fler odlingstips på saker du enkelt odlar både ute och inne i avsnitt 136 av podden https://4health.se/136-johannes-watterback-odla-din-egen-mat
Lämna ett svar