Bland våra fleromättade fetter har vi två stycken som är essentiella, dvs som inte kroppen kan tillverka själv och vi därför måste få i oss via kosten. Dessa två fetter kallas Omega3 respektive Omega6. Av Omega3 och Omega6 tillverkar kroppen något som kallas eikosanoider. En typ av eikosanoider tillverkas av Omega3 och en annan av Omega6. De två typerna kan man säga är varandras motsatser och jämvikt, och balans är därför viktigt. T.ex. så vidgar Omega3 blodkärlen medan Omega6 drar samman dem, Omega3 minskar blodkropparnas klibbighet och Omega6 ökar klibbigheten osv.
Nu till problemet. Med modern kost får vi i oss alldeles för mycket Omega6 i förhållande till Omega3. En bra balans är om vi får i oss lika mycket, eller max 3 gånger så mycket Omega6 somOmega3. Men i västvärlden får vi i oss mellan 15 och 45 gånger så mycket Omega6 som Omega3! Det här leder till en mängd problem, allt från inflammationer till koncentrationssvårigheter.
En bov i dramat är alla växtoljor och margariner. När vi utvinner fett ur växter får vi i oss långt mycket mer växtoljor än vi fått under evolutionen. Växters fett är rikt på Omega6. Detta samtidigt som vi äter mindre fisk och därmed får i oss mindre Omega3.
Sen kommer vi till nästa problem. Även från de växter som faktiskt innehåller en betydande del Omega3, såsom linfrön, så kan människan kan inte tillgodogöra sig Omega3 tillräckligt. I växter finns Omega3 nämligen i form av ALA.Vi behöver de längre varianterna av Omega3 som kallas EPA och DHA. Då krävs det att en växtätare först tagit upp ALA och i sin kropp gjort om denna till rätt form.
Dessutom har vi börjat utfodra boskap med kraftfoder/säd istället för deras naturliga föda som tex gräs för kor eller att låta höns få picka sin naturliga föda ur marken. Även odlad fisk utfodras i vissa fall med pellets. Det som händer då är att fettet i djuren vi äter är rikare än normalt på Omega6 och fattigare på Omega3.
9 konkreta tips:
Bra om man vill upprätthålla en bra balans:
- Ät mycket fet fisk
- Välj kött från djur som fått sin naturliga kost, så kallat naturbeteskött
- Välj ekologiska “Omega3-ägg”, helst från utomhus frigående höns
- Vill du använda olja så välj oliv- eller rapsolja som innehåller en ok fördelning mellan Omega3 och Omega6. Tänk dock på att du inte fullt kan tillgodogöra dig Omega3 från dessa oljor och därför gynnar de inte balansen – de är de oljorna som förstör den minst. Oljorna är dock nyttiga för att de innehåller enkelomättade fetter
- Välj hellre nötter än frön
Dåligt om man vill upprätthålla en bra balans:
- Växtoljor, särskilt majs- och solrosolja
- Snabbmat – ofta tillagad med billiga växtoljor
- Alla livsmedel som innehåller “dolda” källor med växtoljor – tonfisk i olja, saltade nötter som rullas i växtolja för att saltet ska fastna, färdiga såser (som förpackad bearnaisesås) mm
- Att ofta äta kött och kyckling uppfödd på sädesbaserat foder och sällan äta fisk
[…] Glöm inte heller att denna sorgliga kemiska produkt är alldeles för rik på Omega6. Se tidigare inlägg https://4health.se/omega3-%E2%80%93-det-omtalade-fettet […]