Om man vill ha vetenskap på örter som fungerar så finns det att läsa via pubmed (där man söker efter medicinska vetenskapliga studier). Där hittar man boken “Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.” och kapitel 17 “Herbs and Spices in Cancer Prevention and Treatment”. Kapitlet har 129 vetenskapliga studier och artiklar som källor.
Man skriver om kryddor och örter som har anticancerogena effekter – både i förebyggande syfte och för att ta död på cancerceller – inklusive:
- Kryddpeppar
- Basilika
- Caraway (Carum Carvi) / Persisk Kummin
- Kardemumma
- Kanel (Cinnamomum Verum)
- Nejlika (kryddnejlika)
- Koriander
- Kummin (Cuminum Cyminum)
- Dill
- Vitlök
- Ingefära
- Rosmarin
- Saffran
- Timjan
Med slutsats att det finns bevis för att cancer inte är en oundviklig följd av åldrande, utan sjukdomar som går att förebygga. Och att örter och kryddor i kosten kan bidra till detta. Utan tvekan finns det bevis för att flera processer, inklusive spridning/celldelning, apoptos, angiogenes och immunkompetens, kan påverkas av kryddor (se slutsats nedan).
Utöver dessa finns det många medicinalsvampar som visat sig effektiva mot cancer. Delvis för att de höjer kroppens egna T-cells-försvar, men också för att de har effekt på cancercellerna i sig. Ett exempel på en sådan medicinalsvamp är sidenticka (som också kallas turkey tail eller Trametes versicolor eller Coriolus versicolor – kärt barn har många namn… 🙂 ) Får bli egna inlägg om några av dessa så småningom.
Och dessutom många av våra vanliga ogräs – inte minst maskrosen har häftiga effektiva anticancerogena effekter.
Läs mer i tidigare inlägg via taggen örter: https://4health.se/tag/orter
“Mounting evidence suggests that cancers are not an inevitable consequence of aging but are preventable diseases. The evidence in this chapter suggests that spices may be factors in one’s diet that may lower cancer risk and affect tumor behavior. Spices have been consumed for centuries for a variety of purposes, such as flavoring agents, colorants, and preservatives. This chapter only scratches the surface of the overall impact of herbs and spices since there are approximately 180 spices commonly being used for culinary purposes. Without question, evidence exists that multiple processes, including proliferation, apoptosis, angiogenesis, and immunocompetence, can be influenced by one or more spices. While the currently available data are intriguing, considerably more information is needed to determine who will benefit most from exaggerated intake of one or more spices, the effective exposures needed to bring about the desired outcome(s), and what interactions (both positive and negative) exist with other components of the diet or with medications that an individual may regularly consume.”
Lämna ett svar