Ginseng är en buske som odlas i Kina och Korea. Det är rötterna som används, och de skördas efter 5-6 år. Man torkar roten för att använda den medicinskt. Ginseng innehåller aktiva ämnen som kallas ginsenoider, och den räknas ofta till adaptogenerna.
Ginseng har används traditionellt i kinesisk medicin som stimulerande medel vid trötthet och svaghet. Den används då under kortare perioder för att påskynda kroppens egen läkning och öka kroppens motståndskraft.
Ginseng kan öka den mentala prestationsförmågan. Flera studier visar bättre effekt när försökspersoner får lösa logiska tester, om de ätit ginseng innan. Forskningen visar också på viss ökad fysisk uthållighet, och på sänkt blodsocker. Undrar om det är den blodsockersänkande effekten som gör att försökspersonerna blir smartare? 🙂 Skämt åsido, så förbättrar den kroppens förmåga att utnyttja blodsocker i hjärnan. Den ger ökad syretransport till celler och organ, vilket kan öka energiproduktionen. Så det är nog denna effekt som gör oss mer klartänkta med ginseng.
Man brukar ta ginseng på morgonen eftersom den är uppiggande.
Mer via taggen örter
Lämna ett svar