Det kan finnas en koppling mellan rött kött och telomerer (dvs eventuell koppling till hur gammal du blir)
Som en introduktion till det här inlägget så ska jag börja med att berätta om telomerer.
Dina cellers (och därmed din) livslängd avgörs mycket av telomererna (som jag och Peter nämner i avsnitt 102 av podcasten). Telomerernas funktion är att skydda de yttersta ändarna av våra kromosomer. Varje cell i vår kropp innehåller hela vårt genom, dvs. vår ärftliga information. Detta packas i kromosomer, som varje kroppscell hos en människa har 46 stycken av.
De senaste åren har telomererna, de yttersta ändarna på våra kromosomer, kommit i forskningsfokus, eftersom det visat sig att dessa kan förkortas och förlängas. I våra vanliga kroppsceller förkortas kromosomerna vid varje celldelning, vilket gör att cellerna har en begränsad livslängd. Detta har visat sig vara extremt intressant inom åldersforskning. Vad gäller telomerer är cancerforskningen ett annat stort forskningsområde. Man har upptäckt att många cancerceller uttrycker ett enzym (telomeras) som kan förlänga kromosomerna. Telomeras finns även i kroppens stamceller. Enzymet gör att dessa celler får ”evigt liv”. Skulle man kunna reglera mängden telomeras i olika celler, har man funnit ett sätt att dels bota de flesta typer av cancer och dels öka vår livslängd markant.
Det man anser påverkar telomerernas längd är saker som näringsintag / kost, rökning och fysisk aktivitet.
I en ny studie försökte man undersöka om någon faktor verkade påverka telomerernas längd genom att mäta telomerer på 28 personer, undersöka deras hälsa och be dem berätta om sina levnadsvanor via en enkät (inte en kontrollerad studie alltså)
Man såg ingen koppling alls till rökning, kolesterolnivåer, fysisk aktivitet eller de flesta livsmedel. Det enda man hittade var en koppling mellan ett högre intag av rött kött och längre telomerer. Så eventuellt skulle rött kött kunna förlänga ditt liv…
Daniel says
Det var konstigt, all forskning hittills på rött kött har resulterat i att det är ohälsosamt, synd att de bara var 28 personer med i studien
Anna Sparre @ 4health.se says
nej, jag har bara sett en välgjord studie som resulterat i att rött kött har ngn nackdel, däremot ett par positiva, men tyvärr små studier https://4health.se/rott-kott-bra-for-din-mentala-halsa
Magnus says
“All forskning”… då menar du förmodligen de stora observationsstudier som Harvard publicerar med jämna mellanrum. De är observationsstudier och bygger på att deltagarna svarar på frågeformulär om hur de ätit under längre tid, oftast under många år. Studier av detta slag är ökänt osäkra, då det visat sig att de allra flesta knappt kommer ihåg hur de åt förra veckan. Dessutom tenderar deltagarna att svara mer i stil med hur de tror att de borde ätit, än vad de faktiskt har ätit. Studierna delar dessutom upp livsmedel såsom rött kött i samma grupp som hamburgare med bröd, pommes och läsk. Personer som hamnar i denna grupp har dessutom andra beteenden som förekommer oftare än i kontrollgruppen, såsom att de röker mer, dricker mer alkohol, rör på sig mindre, osv. När det sedan visar sig att den gruppen oftare drabbas av ohälsa vill forskarna påstå att det var just det röda köttet det berodde på. Det kan inte kallas för så mycket annat än BS.