Louise Monrin, Magnus Spång och Kristina Cederberg är vinnarna av det tryptofaninnehållande tillskottet Zenbev som vi lottade ut i förra veckan. Grattis till er! Jag ber er maila mig era adresser dit ni vill ha era vinster (kommer att kontakta er på Facebook och be om adresserna).
I samband med utlottningen fick jag också frågor på innehållet i produkten. Nu har jag haft möjlighet att diskutera mekanismen och fysiologin bakom tryptofanupptag i hjärnan, och anledningen till ingredienserna i produkten med läkaren och “uppfinnaren” av produkten, Dr Craig Hudson.
Frågorna gällde framförallt varför man inte bara kan äta pumpafrön för att få i sig tryptofan och på så sätt bilda må bra-substansen serotonin respektive sömnhormonet melatonin (vill du veta mer om detta så passa förresten på att lyssna på avsnitt 27: https://4health.se/avsnitt-27-nedstamdhet-och-depressioner-–-den-naturliga-losningen-som-aven-hjalper-mot-pms-och-sotsug) Och processen är verkligen intressant när det gäller tryptofan. Som jag pratat och skrivit om tidigare så är tryptofan den aminosyra man lättast får brist på. Det handlar främst om att den konkurrerar med så många andra aminosyror för att passera blod-hjärn-barriären och komma in i hjärnan där den kan omvandlas till serotonin och melatonin.
Detta kände jag till sen tidigare, liksom det faktum att man därför ofta måste ta ren tryptofan för att höja serotonin respektive melatonin i hjärnan. Dvs om man äter tryptofan i livsmedel så innehåller den alltid andra aminosyror samtidigt – aminosyror som lättare “tar för sig” av platsen för att passera in i hjärnan, och därmed konkurrerar ut tryptofanet.
Det Craig förklarade när jag träffade honom är att de olika aminosyrorna använder samma transportör in genom blod-hjärnbarriären. Det är den transportören de konkurrerar om. Men en liten dos av hormonet insulin packar undan och sänker blodnivåer av de andra aminosyrorna, men låter tryptofanet finnas kvar i blodet. Tryptofanet slipper då tävla med de andra aminosyrorna och kan få plats i transportören och transporteras in i hjärnan. Väl där omvandlas det till serotonin om det är ljust, och till melatonin om det är mörkt. Det är alltså därför som tryptofan bör tas med en liten dos kolhydrater – dvs för att stimulera lite insulin – och på så sätt kunna omvandlas till serotonin och melatonin i hjärnan.
Och för att få en fungerande tryptofanprodukt av pumpafröna så måste man därför både ta bort fettet/oljan i pumpafröna samt tillsätta dextros för att stimulera lite lite insulin. Anledningen till att man även tillsätter lite rismjöl är för att det också behövs vitamin B3 och B6 för omvandlingen. Och Craig Hudsons filosofi är att bara använda livsmedel, dvs han vill inte tillsätta syntetiska vitaminer. Så det visade sig att alla ingredienser har en anledning…
Magnus Spång says
Aha.
Tack så mycket, det var intressant.
Jag ska testa på mig själv och så har jag en försökskanin som äter SSRI, som kanske vill testa ett alternativ.
/Magnus
Tina C says
Roligt att vinna! Ska bli spännande att testa.
Frida says
Hej Anna!
Tack för din podd. Jag pendlar länge och lyssnar alltid på din podd. Jag tönkte angående Zenbev, du pratade om att man skulle tugga tryptofan för att få en snabb verkan. Gäller det Zenbev menar du?
Tack igen! Kram Frida
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Frida!
Nej zenbev behöver gå via tarmen, men rent tryptofan i kapsel (eller 5-htp) kan man tugga på
Annika says
Hej. Betyder det, om jag höjer insulin på kvällen f att få in tryptofanet, att det enkom omvandlas t melatonin och inte serotonin vilket jag är ute efter? Tacksam f dina inlägg och svar. De hjälper fint.
Jessica says
Jag funderar på om man skulle behöva höja båda serotonin och melatonin, kan man då ta ett dosmått på morgonen och ett på kvällen? Eller är det bättre att ta två på morgonen så sköter kroppen resten under dygnet?
Anna Sparre @ 4health.se says
Skulle nog fördela det
Men glöm inte leta grundorsaken till problemen