“Sockerindustrin betalade forskare stora summor för att dimma till samband mellan socker och hjärtsjukdom. I stället fick mättat fett all skuld. Det visar nya dokument”, så skriver Karin Bojs i sin senaste krönika i DN
Forskare på University of California San Francisco har gått igenom hundratals dokument från 1960- och 1970-talet. Bland forskarna finns Stanton A. Glantz som tidigare spelat en ledande roll för att avslöja tobaksindustrins lobbyverksamhet, när det gäller att dölja riskerna med tobaksrökning.
Karin Bojs skriver för det första:
“Bland annat avslöjas turerna inför en stor sammanfattning som publicerades i New England Journal of Medicine, NEJM, år 1967. I denna studie slogs fast att det bara existerar ”en enda väg” för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Den vägen skulle vara att minska andelen mättat fett i kosten.
NEJM är världens mest inflytelserika medicinska tidskrift, och sammanställningen fick mycket stort genomslag.
Men Stanton A. Glantz och hans medförfattare visar nu att sammanfattningen innehöll ett tämligen obalanserat urval av tidigare forskning. Risker med fett spelades upp, risker med socker spelades ner. Och det var knappast någon tillfällighet.
Författarna fick 6.500 dollar, i dagens penningvärde motsvarade omkring 440.000 kronor, av sockerindustrin för studien i NEJM.
De pengarna redovisades inte. På den tiden krävde inte medicinska tidskrifter att forskare skulle offentliggöra alla sina ekonomiska band, vilket i allmänhet görs nuförtiden.”
Forskargruppen har bland annat gått igenom en brevväxling mellan en av författarna till studien i NEJM, och en professor som satt i ett vetenskapligt råd som sockerindustrins branschorganisation hade inrättat. Det skrevs till exempel till sockerindustrins företrädare: ”Varje gång Iowagruppen (en forskargrupp som betonade risker med socker) publicerar en studie, måste vi skriva om ett stycke för att kunna dementera.”
Bojs fortsätter:
“Totalt spenderade sockerindustrins branschorganisation 600.000 dollar, i dagens penningvärde ungefär 48 miljoner kronor, på en kampanj för att spela ner socker som riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom.”
Bojs skriver också klockrent att:
“Vetenskap behöver inte nödvändigtvis vara helt och hållet dålig för att den finansieras av industrin, men det finns en klar tendens att gynna finansiären, det visar en rad granskningar.”
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-sa-sockrade-lobbyn-dina-naringsrad/
Lämna ett svar