I ny svensk forskning löpte personer med typ 2-diabetes som hade dålig kontroll på sina blodsockernivåer 50 procent högre risk att insjukna i demens.
Flera tidigare studier har visat på sambandet mellan diabetes, blodsocker och demens, men att riskfaktorn är så hög har inte varit tydligt.
Det faktum att blodsocker är starkt associerat till demens blir allt mer tydligt.
Forskarna i den nya studien har använt det nationella diabetesregistret och identifierat alla patienter med diabetes typ 2 i Sverige under en period om åtta år. Och sambanden är tydliga: patienter med mycket höga långtidsvärden på sitt blodsocker löper 50 procent ökad risk att bli inlagda på sjukhus med diagnosen demens jämfört med dem som har bättre kontroll.
Det glädjande beskedet är alltså att du kan minska din risk för demens drastiskt, genom att förbättra dina blodsockervärden, dvs genom att i huvudsak dra ner på kolhydrater. Lyssna också på avsnitt 56 och 57 av podcasten där du får tips på hur du förbättrar blodsockret och ökar insulinkänsligheten.
Tidigare inlägg på samma tema. Och lyssna även på podcasten om Alzheimers och demens (avsnitt 33)
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/dalig-sockerkoll-okar-demensrisken/
erik says
Diabetes och demens kan vara riktigt men det är inte det höga sockret som orsakar demensen.
Varför skulle glukos ge demens?
Vi vet att tarmfloran orsakar diabetes, vi får en inflammation av tarmfloran och inflammationen orsakar demensen.
Typ 1 diabetes där kan dom ha enormt högt glukos men ingen demens.
Om glukos skulle ge demens så får det inte finnas ett enda undantag, anomali.
Jag tror inte als att glukos i sig orsakar demens.
http://www.news-medical.net/news/20140125/2260/Swedish.aspx