Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancern i Sverige, efter bröst- och prostatacancer. Studier har visat att med screening så minskar dödligheten kraftigt, med cirka 15 till 20 procent.
Screening mot tjock- och ändtarmscancer kommer att dra igång på flera håll i landet i år. Om upphandling av labtjänst och testkit går smidigt så är planen att alla mellan 60 och 74 år i Sverige screenas för tjock- och ändtarmsscreening inom en femårs period.
Under flera år har patienter i Stockholm och Gotland kallats till screening för tjock- och ändtarmscancer. Nu kommer även 60-åringar i Dalarna, och fyra andra regioner att kallas under året. Det innebär att ett provrör skickas hem för avföringsprov. Avföringen testas sedan via för att se om det innehåller blod. Om blod hittas så kallas 60-åringarna på kameraundersökning av tarmen via så kallad koloskopi.
Får du möjligheten så ta den säger jag. Ett mycket enkelt sätt att utesluta en tyvärr vanlig och dödlig sjukdom. Har du cancer i släkten, särskilt tarmcancer, men inte blir kallad, så är det också möjligt att göra privata tester. De tester jag erbjuder som testar din tarmflora screenar också för blod. Rekommenderar tex att göra ett GI map, så får du ju dessutom en hel massa andra svar kring hur du kan arbeta med din tarmhälsa: https://4health.se/mage-tarm
Alltför få söker vård för allvarliga sjukdomar som cancer nu under pandemin. Canceroperationer och behandlingar har prioriterats under pandemin, därför har väntetiden för vård minskat. Men samtidigt har antalet personer som söker vård för symptom på cancer minskat.
Cancervården har alltså prioriterats framför annan planerad vård som kan vänta under en period. Dilemmat för cancervården är snarare att för få söker vård.
Trenden är och har varit att tio till tolv procent inte uppsöker screening för bröstcancer, livmoderhalscancer och tjock- och ändtarmscancer jämfört med tidigare. (Lyssna även bl.a. här: https://4health.se/264-cellprover-cellforandringar-och-hpv-med-disa-mineur ) I Stockholmsregionen går det att se att det är 1 600 färre som har fått en cancerdiagnos under 2020 jämfört med åren 2016-2019. Det utgör 20 procent. Framförallt är de som är 60 år och äldre som inte söker för misstänkt cancer.
Lämna ett svar