Aftonbladet publicerar information och bilder från margarinfabriken som gör Becel, Flora, Milda och Lätta. Att jämföra med smörframställningen längst ner här i inlägget…
Klipper och citerar från Aftonbladets artikel:
“Grundregeln är att bulktransport av livsmedel ska ske i tankar som bara innehåller livsmedel. Men det finns ett undantag när det gäller matoljor”
“För att fartygen inte ska gå tomma när de vänder tillbaka till Asien får samma tankar fyllas med ett hundratal olika kemiska ämnen som aceton, hexan, heptan, glykol, metanol, fosforsyra och svavelsyra.”
“Eventuella kemikalierester ska försvinna när oljan sedan raffineras i fabriken.”
“Palmoljan är en viktig ingrediens i margarin. Men den finns sällan med i innehållsförteckningen på förpackningen. I stället står det vegetabiliskt fett. Palmoljan har dåligt rykte eftersom regnskog historiskt har skövlats för att ge plats åt palmplantage.”
“[Fabriken] är långt ifrån de vackra böljande rapsfälten som visas i reklamen.”
“Margarin består av olika oljor, vatten, tillsatser och aromämnen. Men det är inget som går att bre på smörgåsen. För att få en smörliknande konsistens måste ingredienserna genomgå flera kemiska processer.
– För att slå sönder fettet kemiskt så blandas tio kilo natriummetylat till tio ton palmolja,”
“Den kemiska processen kallas omestring.
– Det innebär en förändring av positionerna av fettsyror i fettet och det kan eventuellt medföra hälsoproblem. Det här är en onaturlig förändring av fetterna vi använder. Frågan är om det får några konsekvenser”
“Fettet som kommer ut är brunaktigt. Det behandlas med fosforsyra och neutraliseras med lut för att ta bort lecitin och fria fettsyror. Sedan bleks fettet med blekjord för att få en neutral färg och smaken neutraliseras med hjälp av vattenånga.”
“– Man tar bort naturliga antioxidanter som finns i det ursprungliga fettet. Sådana saker kan vara väldigt allvarligt hälsomässigt och innebära att margarinet saknar viktiga antioxidanter, vitaminer och mineraler som finns i de ursprungliga fröna.”
“Massan färgas gulaktig för att likna smör och smöraromet diacetyl tillsätts. Diacetyl har på senare år blivit känt för den så kallade popcornlungan.”
“Nyligen tilldömdes amerikanen Wayne Watson 47 miljoner kronor i skadestånd för en lungsjukdom han fått när han andats in synteztiskt smörarom från mikropopcorn.
– Det är känt sedan tidigare att det finns en arbetsmiljöproblematik kring diacetyl.”
“En färsk studie från University of Minnesota visar att diacetyl kan förvärra sjukdomsförloppet för patienter med alzheimer.”
“– Jag avråder från att äta Becel. Det innehåller alldeles för mycket omega-6 som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Göran Petersson vid Chalmers som forskat kring livsmedelsfrågor i över tio år.
Han tycker att verket bygger sina rekommendationer på en ovetenskaplig fettskräck och att det är socker och inte fett som ligger bakom diabetes och övervikt.
Han anser att de fleromättade oljorna ger upphov till biokemiska skador, inflammationer och åderförkalkning.
Birgitta Strandvik, professor emerita i barn- och ungdomsmedicin och forskare vid Karolinska institutet, ser också ett samband mellan ohälsa och omega-6.
– Parallellt med ökningen av fetma, diabetes, allergi och cancer finns en stark ökning av omega-6-intag.”
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684616.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684671.ab
Se även ett försök att smälta margarin:
Smörframställning:
Om än industriell storskalig smörframställning så ser det betydligt trevligare ut i klippet nedan… (Läs gärna mer här https://4health.se/margarin-vs-smor)
Gustaf Segerström på Fettdieten.se says
Åh, det var nytt för mig. Hade hoppats på att det åtminstone skulle gå att elda upp.