Sockerfilmen “That sugar film” finns att se gratis på svtplay ända till 20 augusti. Själv befinner jag mig utomlands, så jag kan inte se den just nu, men har hört att den ska vara mycket sevärd, så innan augusti ska jag nog hinna se den 🙂
Här kan du se den: http://www.svtplay.se/video/6614800/sockerfilmen/sockerfilmen-avsnitt-1
Filmaren Damon Gameau undersöker det dolda sockret i vår vardagskost genom att äta helt vanlig mat i två månader. Resultatet blir en chock – för både hjärta, hjärna och mage.
Therese says
Den är super!! Alla borde se den. Såg den igår och det är skrämmande hur folk lever egentligen. Det är inte konstigt att vi har de problem som vi har idag.
Patric says
Läsvärd replik.
http://tranastyrka.se/hur-du-gor-en-storsaljande-men-usel-dokumentar-om-kost/
Mikaela says
Hej Anna!
Senaste månaden har min kunskap skjutit i höjden tack vare bland annat din podd och denna sockerfilm. Jag började för 2 år sedan träna och “äta nyttigt” i mina ögon. Jag gick ner tio kilo och fick en kropp jag alltid velat ha. Jag minskade rejält på kolhydraterna, fettet och ökade proteinet. Det funkade uppenbarligen för viktminskningen. Det jag nu insett är hur mycket socker jag hela tiden fortsatt ätit, något jag dock VELAT blunda för (Eftersom jag varit beroende) Jag må ha ätit mindre socker än en normal-svensson, men skillnaden är att jag själv och många i min närhet har trott att jag ätit så fantastiskt nyttigt.
Min kost har varit typisk för en som vill uppnå låg fett procent/synliga muskler men ändå vara slank. Havregrynsgröt, kvarg, ägg, bars, proteinpulver, nötter, fisk, kött, fågel, en massa grönt, och ytterst lite kolhydrater i form av spannmål.
Sista månaden hände något i mig. Jag tröttnade på att ständigt vara hungrig/sötsugen. Tröttnade på att vara rädd för att gå upp i vikt om jag började äta lite mera. Jag slängde vågen och bestämde mig för att öppna upp för kunskap och inspiration. Jag började lyssna på dina poddar, Du var det första som kom upp när jag sökte på hälsa. Vilken kunskap dina poddar ger!
Jag känner mig nu övertygad om att fettet måste in i min kost och sockret måste ut. Har nu varit sockerfri i 1 vecka och det går fint, även om jag är sugen efter varje lunch och middag. Jag försöker äta mer fett i form av nötter, avokado, koskosfett och liknande.
Min undran nu är att jag tränar ganska mycket, springer ca 2-3 mil per vecka samt styrketränar 4-6 pass. Kan man äta mer socker om man tränar eller är det exakt samma hälsorisker oavsett den fysiska aktiviteten?
Och, kan du något om hur mycket socker faktiskt kan hantera utan att det är direkt skadligt?
Tacksam om du har tid att svara, med vänlig hälsning!
Anna Sparre @ 4health.se says
Så roligt att höra Mikaela!
Din fråga har ett långt svar, det är många aspekter av det där med socker. På vissa sätt är det mindre farligt om man tränar, på vissa sätt skulle det kunna vara mer farligt
Får se om jag tar upp det som en lyssnarfråga, och du är alltid välkommen att boka konsultation om du vill ha hjälp!