I en ny studie tittade man på söta drycker, inklusive både ren juice och artificiellt sötade drycker, dvs med sötningsmedel. Man konstaterade att samtliga är associerade med högre risk för diabetes.
En ny studie visar att sockerhaltiga drycker, oavsett om de innehåller tillsatt eller naturligt förekommande socker, är förknippade med en högre risk för typ 2-diabetes. Detsamma gäller drycker med sötningsmedel.
Sambandet mellan konsumtion av sockersötade drycker, som läsk och sportdrycker, och typ 2-diabetes stöds av en stor mängd bevis. Men denna nya studie har visat att rena fruktjuicer också kan öka risken för diabetes typ 2. Forskarna analyserade resultaten från tre kohortstudier och fann att varje ökning av det totala intaget av sockerhaltig dryck, oavsett om det var sockersötade drycker eller 100 % fruktjuicer, med mer än en halv portion (ett halvt litet glas) per dag under en fyraårsperiod, var förknippat med en 16 % högre risk för diabetes under de följande fyra åren. Att ersätta varje portion sockerhaltig dryck med vatten, kaffe eller te förknippades med en 2-10 % lägre risk för diabetes.
“We evaluated the associations of long-term changes in consumption of sugary beverages (including sugar-sweetened beverages and 100% fruit juices) and artificially sweetened beverages (ASBs) with subsequent risk of type 2 diabetes.
RESEARCH DESIGN AND METHODS We followed up 76,531 women in the Nurses’ Health Study (1986–2012), 81,597 women in the Nurses’ Health Study II (1991–2013), and 34,224 men in the Health Professionals’ Follow-up Study (1986–2012). Changes in beverage consumption (in 8-ounce serving/day) were calculated from food frequency questionnaires administered every 4 years. Multivariable Cox proportional regression models were used to calculate hazard ratios for diabetes associated with changes in beverage consumption. Results of the three cohorts were pooled using an inverse variance–weighted, fixed-effect meta-analysis.
RESULTS During 2,783,210 person-years of follow-up, we documented 11,906 incident cases of type 2 diabetes. After adjustment for BMI and initial and changes in diet and lifestyle covariates, increasing total sugary beverage intake (including both sugar-sweetened beverages and 100% fruit juices) by >0.50 serving/day over a 4-year period was associated with a 16% (95% CI 1%, 34%) higher diabetes risk in the subsequent 4 years. Increasing ASB consumption by >0.50 serving/day was associated with 18% (2–36%) higher diabetes risk. Replacing one daily serving of sugary beverage with water, coffee or tea, but not ASB, was associated with a 2–10% lower diabetes risk.
CONCLUSIONS Increasing consumption of sugary beverages or ASBs was associated with a higher risk of type 2 diabetes, albeit the latter may be affected by reverse causation and surveillance bias.”
https://care.diabetesjournals.org/content/early/2019/09/18/dc19-0734
Lämna ett svar