Näringsämnet lutein som finns i färgstarka grönsaker, främst mörkgröna grönsaker som spenat och persilja, kan dämpa inflammation enligt ny svensk forskning.
Forskare vid Linköpings universitet har studerat celler hos patienter med kranskärlssjukdomar, exempelvis hjärtinfarkt eller kärlkramp, eftersom de ofta har en kronisk inflammation efter diagnos.
Resultatet visade att cellernas inflammatoriska aktivitet minskade påtagligt när cellerna behandlades med lutein.
Man såg också att de patienter som hade högre nivåer av lutein och dess besläktade ämne zeaxantin i blodet, hade lägre nivåer av det proinflammatoriska ämnet IL-6.
“lutein + zeaxanthin were inversely correlated with IL-6” … “Pre-treatment with lutein dose-dependently lowered LPS-induced secretion of IL-6, IL-1β (p < 0.01) and TNF (p < 0.05), and also reduced IL-6, IL-1β and TNF mRNA expression”
Lutein tillhör de antioxidanter som kallas karotenoider. Karotenoider är fettlösliga antioxidanter (det är därför du kanske har hört att det kan vara bra att tillaga dina morötter med rikligt med fett). Lutein är ett gult ämne och finns främst i riktigt färgrika grönsaker med mörkgröna blad, som spenat och persilja.
Enligt annan forskning kan lutein skydda ögat, bl.a. mot grå starr och troligen så kallad åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), sjukdomar som angriper gula fläcken. Lutein och dess släkting, karotenoiden zeaxantin, finns naturligt i ögats gula fläck. Forskning visar även att dessa båda ämnen skyddar ögats näthinna genom att absorbera skadligt, blått ljus.
Den allra bästa källan till lutein (och även zeaxantin) är grönkål, men samma karotenoider finns även i andra färgstarka grönsaker; spenat, broccoli och ärtor t.e.x. Även ägg innehåller både lutein och zeaxantin. En äggula innehåller runt 200 mikrogram lutein och en studie tyder på att lutein från ägg är lättare att ta upp för kroppen än luteiner från grönsaker.
Nu håller forskarna bakom studien på att undersöka hur man tillagar de här grönsakerna för att bäst ta vara på näringsämnet för att i framtiden kunna ge specifika kostråd och behandlingar.
Ämnet ger även effekt på andra patienter med inflammation.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28527371
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6733128
Lena says
Hej! Hur påverkar grönkål sköldkörteln, hypothyreos? Och kirskål, innehåller det också lutein?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Lena!
Gissar att kirskål också innehåller lutein
Hur kål påverkar sköldkörteln är en större fråga, men de flesta med hypotyreos mår bra av att äta kål så länge man också får i sig tillräckligt med jod
Diskussionen om det där handlar om att kålgrönsaker är så kallade goitrogener
Agnetha Halldin says
Det brukar vara rå kål vi inte ska ha, vi med hypo. Men om man lagar till kålen så är det ok att äta. ?
Tomas Lennefors says
Biotillgängligheten av Lutein är 3 ggr högre i ägg tack vare fettet i ägg-gulan. Dessutom innehåller ägg ett komplett register av livsviktiga andra näringsämnen. Detta kände många forskare till redan 2004. Äggets stora betydelse ur näringssynpunkt glöms ofta bort.
http://www.news-medical.net/news/2004/08/26/27/Swedish.aspx
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lutein
http://www.vitaviva-info.com/sv/haelsolitteratur/kom-ihaag-ditt-dagliga-aegg
Monika B says
Det här med ägg är ju spännande och förvirrande eftersom ägg tas bort ur Autoimmun kost. Jag har själv en känslighet mot ägg som har hängt kvar envist trots att jag ätit utifrån riktlinjer efter test hos EU Biotech (US Biotech). Gjorde första testet för 7 år sen och nästa för lite mindre än två år sen. Vet dock inte vad som gör mig känslig mot både vita och gula. Bara att det är så..
Anna Sparre @ 4health.se says
Många reagerar på ägg eftersom det ofta används som en komponent i vacciner, och därmed förknippar immunförsvaret ägg med reaktion