Att så kallad ultraprocessad mat leder till sjuklig fetma, har aldrig riktigt bevisats i en tydligt utformad studie med just detta syfte. Men i en ny studie från NIH, National Institute of Health, i USA ser forskarna nu ett tydligt samband mellan viktuppgång och processad mat.
20 stycken friska volontärer lades in på en klinik i Washington DC och fick under en månad äta två olika dieter med samma näringsvärde.
Dieten med oprocessad mat innehöll ren eller minimalt processad mat som grönsaker, frukt, gryn och kött. Efter två veckor bytte deltagarna till en kost med ultraprocessad mat, det vill säga mat där ingredienserna tillverkats industriellt och blivit förbehandlade på kemiskt eller mekaniskt vis, till exempel kycklingnuggets, hamburgare, chips och cornflakes. Utöver grundmåltiderna hade deltagarna även tillgång till ultraprocessade eller oprocessade snacks, beroende på vilken diet de åt för tillfället.
Försökspersonerna tyckte att båda dieterna smakade lika gott vilket kunde utesluta smakpreferens som en faktor.
Under studien såg man att när deltagarna åt ultraprocessad mat åt de mer energi. De satte då i genomsnitt i sig 508 kalorier mer per dag och ökade i vikt i snitt 1 kilo under två veckor. När de åt den oprocessade maten minskade de istället vikt med ca 1 kilo.
Tidigare har diskussionerna handlat om att det är det är kombinationen av salt, socker och fett i ultraprocessad mat som leder till viktökning. Men eftersom näringsvärdet i grundmåltiderna i den här studien var detsamma, kunde man istället se att det var det ökade intaget av mat som ledde till viktökningen. Forskarna la även märke till att de som åt ultraprocessad mat åt snabbare. Enligt en av författarna till studien skulle det delvis kunna ha att göra med konsistensen på ultraprocessad mat som gör att du äter den fortare. Om du äter väldigt snabbt kanske magen inte hinner signalera till hjärnan att den är mätt. När det händer är det lätt att överäta.
Man känner igen ultraprocessade livsmedel på att de ofta har en lång innehållsförteckning. Maten behandlas för att hålla längre eller för att du ska kunna tillaga den snabbt, vilket gör att näringsämnen och fibrer försvinner. Ultraprocessade livsmedel definieras i studien som livsmedel huvudsakligen baserade på beståndsdelar utvunna ur olika råvaror som kombinerats ihop. Livsmedel som forskarna klassificerade som ultra-processade var tex sötade frukostflingor, muffins, margarin, ravioli, kakor, vitt bröd, industriellt bearbetat kött, potatismos, och fiberberikad lemonad.
Oprocessade livsmedel definieras strikt som ätliga delar av växter eller djur, svampar, alger och vatten som endast plockats, samlats eller slaktats. I studien har oprocessade livsmedel som färsk frukt, grönsaker, obearbetade nötter och fröer blandats med processade livsmedel som tex olivolja, kött (ugnsbakat) och kokt bulgur.
”
- 20 inpatient adults received ultra-processed and unprocessed diets for 14 days each
- Diets were matched for presented calories, sugar, fat, fiber, and macronutrients
- Ad libitum intake was ∼500 kcal/day more on the ultra-processed versus unprocessed diet
- Body weight changes were highly correlated with diet differences in energy intake
Summary
We investigated whether ultra-processed foods affect energy intake in 20 weight-stable adults, aged (mean ± SE) 31.2 ± 1.6 years and BMI = 27 ± 1.5 kg/m2. Subjects were admitted to the NIH Clinical Center and randomized to receive either ultra-processed or unprocessed diets for 2 weeks immediately followed by the alternate diet for 2 weeks. Meals were designed to be matched for presented calories, energy density, macronutrients, sugar, sodium, and fiber. Subjects were instructed to consume as much or as little as desired. Energy intake was greater during the ultra-processed diet (508 ± 106 kcal/day; p = 0.0001), with increased consumption of carbohydrate (280 ± 54 kcal/day; p < 0.0001) and fat (230 ± 53 kcal/day; p = 0.0004), but not protein (−2 ± 12 kcal/day; p = 0.85). Weight changes were highly correlated with energy intake (r = 0.8, p < 0.0001), with participants gaining 0.9 ± 0.3 kg (p = 0.009) during the ultra-processed diet and losing 0.9 ± 0.3 kg (p = 0.007) during the unprocessed diet. Limiting consumption of ultra-processed foods may be an effective strategy for obesity prevention and treatment.”
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(19)30248-7
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/processad-mat-kopplas-for-forsta-gangen-till-okad-fetma
Lämna ett svar