I en ny studie skannade forskare hjärnan hos personer som tävlar i minne. Man jämförde deras hjärnor med människor som precis börjat träna upp sitt minne. Efter några månader lyckades nybörjarna memorera nästan lika mycket information som minnesatleterna.
Du har ett system i hjärnan för att komma ihåg själva objektet, och ett annat system för att komma ihåg en sakens läge. Det faktum att man kopplar ihop dessa två, gör att du ökar chansen att komma ihåg saker. Det är den gamla minnestekniken loci det handlar om, som användes redan av gamla grekiska och romerska tänkare. Det går till så att man visualiserar en plats för sig själv, till exempel sitt barndomshem, och så placerar man ut det man ska minnas på olika platser (precis som Mattias Ribbing lärde oss i podcastavsnitt 97) Genom metoden omvandlar man därmed abstrakt och svårtillgänglig information till minnen som blir lättare att processas i hjärnan.
Minnestekniken fungerar. Det är inte kapaciteten hos hjärndelarna som spelar roll, utan hur man använder hela systemet
Studien är gjord vid Stanfords universitet, och 23 stycken minnesatleters hjärnor MRI-scannades. När de fick i uppgift att memorera ett antal ord lyckades de i genomsnitt memorera 72 ord på 20 minuter.
På samma sätt skannades hjärnorna hos en annan grupp människor, som inte tränat på att minnas saker. De kunde då i genomsnitt memorera ungefär 40 ord, men efter att de också blivit introducerade för den minnesteknik som minnesatleterna ofta använder, utvecklades de snabbt. Efter fyra månaders träning var de nästan lika duktiga som världsmästarna själva.
De delar som man såg användes är bland annat temporalloben med hippocampus som man sedan tidigare vet är viktig minnesbildning, tillsammans med andra hjärndelar, såsom hjässloben som har hand om rumsuppfattning.
Studien visar att det inte krävs en extraordinär hjärna för att förbättra minnet, utan att det främst är en samverkan mellan de olika hjärndelarna som har betydelse.
Lyssna på Mattias Ribbing i podcastavsnitt 97 för att lära dig de bästa teknikerna för ditt minne och inlärning. Lyssna även på honom i avsnitt 126 för att lära dig att bli mer effektiv med mindre stress
http://www.cell.com/neuron/pdfExtended/S0896-6273(17)30087-9
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/studie-sa-tranar-du-upp-ditt-minne
MariaF says
Undrar om minnesträning funkar när det gäller att komma ihåg vad man gjorde i förrgår eller vad man skulle hämta när man gick ut i köket…? 😉
Anna Sparre @ 4health.se says
😀