Så var det bevisat igen. Lågkolhydratkost är bäst för viktnedgång. Två studier som jag inte tidigare skrivit om:
Studie från i våras:
“Eighty-one obese women in two cohorts were randomized to a low-fat (LF) or a low-carbohydrate (LC) diet.”
“Both groups lost weight and body fat (P < 0.001), with effect in LC dieters greater than LF dieters (−9.1 kg vs. −4.97 kg weight, P < 0.05 and −5.45 kg vs. −2.62 kg fat, P < 0.001).”
“Adiponectin increased in the LC (+1.92 mcg/ml, P < 0.01), but not the LF (+0.86 mcg/ml, P = 0.81), group. There was no correlation between weight loss and increase in adiponectin.”
(Adiponectin är ett protein som gynnar ämnesomsättning och hälsa. Låga nivåer av proteinet är relaterat till fetma och fetmarelaterade sjukdomar)
Källa/Läs mer: http://www.nature.com/oby/journal/vaop/ncurrent/full/oby201160a.html
Studie från 2007 som jag hittade via kostdoktorn häromdagen:
“Thirteen Type 2 diabetic subjects (on diet or metformin) and 13 non-diabetic subjects were randomly allocated to either a low-carbohydrate diet (< or = 40 g carbohydrate/day) or a healthy-eating diet following Diabetes UK nutritional recommendations”
“Weight loss was greater (6.9 vs. 2.1 kg, P = 0.003) in the low-carbohydrate group”
Lämna ett svar