Vissa tarmbakterier kan öka risken för tarmcancer. Forskare har nu hittat mekanismen bakom att vissa sorters E.-coli-bakterier blir skadliga. Det är de E.-coli-bakterier som producerar ämnet colibactin, vilket kan ge skador på DNA.
E.-coli-bakterier är en sorts bakterier som både människor och djur naturligt har i tarmen. Vissa E.-coli-bakterier blir skadliga på grund av att de producerar särskilda toxiner, dvs. giftiga substanser.
Nu har man sett att när toxinet colibactin kommer i direkt kontakt med kroppens eget DNA i tarmcellerna, börjar cellerna förändras, och beter sig som cancerceller.
Det har tidigare varit känt att toxinet på något sätt hänger ihop med tarmcancer. Men man har inte vetat hur och inte någonting om strukturen och hur det går till. Nu har man hittat själva mekanismen. I och med det kunde forskarna också hitta två ämnen som kan fungera som en slags markör för att de speciella E.-coli-bakterierna finns i tarmen. Och det kan det vara ett sätt att tidigt upptäcka en ökad risk för cancer.
“The bacterial toxin colibactin causes double-stranded DNA breaks and is associated with the occurrence of bacterially induced colorectal cancer in humans. However, isolation of colibactin is difficult, and its mode of action is poorly understood. Wilson et al. studied Escherichia coli that contain the biosynthetic gene island called pks, which is associated with colibactin production (see the Perspective by Bleich and Arthur). They identified the DNA adducts that resulted from incubating pks+E. coli in human cells. To overcome the lack of colibactin for direct analysis, mimics of the pks product were synthesized. From the resulting synthetic adenine-colibactin adducts, it became evident that alkylation via a cyclopropane “warhead” breaks the DNA strands. Similar DNA adducts were then identified in the gut epithelia of mice infected with pks+E. coli.”
“Our results provide direct evidence that the gut bacterial genotoxin colibactin alkylates DNA in vivo, providing mechanistic insights into how colibactin may contribute to CRC. The ability of pks+ E. coli to generate DNA adducts in mammalian cells and in mice strengthens support for the involvement of colibactin in cancer development or progression. Bulky DNA adducts, especially interstrand cross-links, are often cytotoxic and can lead to mutations if not accurately repaired. Colibactin-mediated DNA damage and the ensuing genomic instability could thus potentially be an underlying mediator of colorectal carcinogenesis. The colibactin-derived DNA adducts we identified could serve as a biomarker of pks+ E. coli exposure and will ultimately help to address the question of whether DNA damage inflicted by colibactin-producing gut bacteria contributes to CRC development and progression in humans.”
Mer via taggarna microbiome och cancer
http://science.sciencemag.org/content/363/6428/eaar7785
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7155403
Sansan says
Hej!
E-coli finns ju i naturen och vi får ju lätt i sig, eller hur? Du får rätta mig om jag har fel. Hur undviker vi det? Eller rättare sagt, bör vi kanske rena vattnet vi dricker eller sköljning av vattnet.
Rebecca says
För oss dödliga, hur undviker man då detta?
Daniel says
Finns det inte bra e coli bakterier också?
Anna Sparre @ 4health.se says
Absolut! E coli är helt nödvändiga för oss, men det finns många arter, vissa väldigt dåliga
Lisa says
Antar att det handlar om EHEC, ETEC etc.? Borde man inte veta om att man är smittad av dessa? Eller finns de kvar efter att diarreén klingat av? Intressant upptäckt oavsett.