Växter, och särskilt träd, tycks kunna starta sitt försvar mot skadeinsekter tidigare än vad någon anat.
Bl.a. forskare från Lunds universitet har i en studie utsatt tallplantor för sexualferomon från vanlig tallstekel, som är just en av de vanligaste skadegörarna. Därefter har stekeln fått lägga ägg på plantorna, och dessutom på plantor som inte utsatts för feromonet. Det visade sig att äggen som överlevde minskade med en tredjedel på de plantor som utsatts för feromonet, jämfört med de andra plantorna.
Att doftsignaler från skadeinsekter kan stärka växters försvar mot larver som äter på dem är känt sedan tidigare. Men den här studien kommer med ny kunskap. De här tallstekelferomonerna påverkar växten så att redan äggen kan angripas. Det är ett tidigare stadium av insekternas utveckling.
Växter har många olika försvarsmekanismer. Det man kunnat påvisa i det här fallet är att halten av väteperoxid, som inte är hälsosamt för äggen, ökade i de förbehandlade plantorna.
Just hur växter uppfattar och reagerar på dofter är inte ett helt nytt forskningsfält. Men det är fortfarande mycket som vi inte förstår. Till exempel: Hur gör växten när den luktar? Var sitter trädets näsa? Det vet vi inte.
Jag lyssnar dessutom just nu på ljudboken “Trädens hemliga liv”. Väldigt intressant! Där beskrivs hur träd (av samma sort om de får växa naturligt utan att skövlas och återplanteras) har en oerhörd förmåga att både hjälpa varandra och kommunicera med varandra med hjälp av bl.a. luktämnen. Och dessutom det här som studerats i ovan beskrivna forskning – hur de luktar och smakar sig till att angrepp är på gång (detta kan de sedan kommunicera med doftämnen till andra träd innan de senare ännu hunnit angripas)
Så kanske skulle vi slippa bespruta om vi odlade på ett mer naturligt sätt?
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7349266
Lämna ett svar