Enligt expressens artikel skulle man bli trögtänkt av LCHF / lågkolhydratkost.
[Charlotte Erlanson-Albertsson] “– Man svälter hjärnan på näring, den får inte det bränsle den behöver och man blir glömsk. Hon har låtit sina studenter göra minnestester efter att ätit mat med lite kolhydrater och med mycket kolhydrater. Resultatet: De som ätit snabba kolhydrater klarade minnestestet bättre. En mer normal GI-diet gör dig inte lika glömsk.”
Det kan absolut stämma att detta kan inträffa innan kroppen hunnit ställa om sig till att bränna mer fett. I en övergång till lågkolhydratkost kan man känna sig trött och seg eftersom glukoneogenes (kroppens sätt att tillverka blodsocker av mjölksyra, aminosyror och glycerol från fett) och andra funktioner måste uppgraderas.
Därför säger inte detta test något om inte försökspersonen först fått minst ett par veckor med sin nya kost.
“– Hjärnan behöver bränsle.
– Och om du har lågt blodsocker försämras dina kognitiva förmågor”
Ja, hjärnan behöver bränsle i form av glukos (eller ketoner), men är din kropp van vid “fettdrift” så har du en stabil tillförsel av glukos både från den mängd kolhydrater du får i dig via grönsaker, nötter, mejeriprodukter etc, dels genom glukoneogenesen även från andra näringsämnen.
Jag är övertygad om att hjärnan mår bättre av det stabila blodsocker en sådan kost ger, jämfört med ett svajigt eller konstant för högt blodsocker som dessutom skapar sjukdomar.
“Det finns inga studier som visar vilken effekt LCHF-kost har på kroppen och hjärnan på lång sikt”
Vi har ätit lågkolhydratkost under hela evolutionen. Det handlar om miljoner års erfarenhet av sådan kost. Miljoner år utan de flesta av våra välfärdssjukdomar.
Artikeln hittar du här eller i måndagens upplaga av Expressen:
http://www.expressen.se/halsa/1.2222756/emma-46-jag-blev-trogtankt-av-gi
Lämna ett svar