Den pågående coronapandemin kan leda till att fler drabbas av hälsoångest, alltså överdriven oro och rädsla för att vara eller bli sjuk.
Mats Lekander, som är professor i hälsopsykologi, berättar att när man har låtit friska personer i experiment bete sig som att man har hälsoångest, så har man sett att deras hälsoångest har gått upp. De har också blivit mer känsliga för äckel. Dvs att man tycker att något verkar obehagligt och därför undviker det, till exempel för att det skulle kunna vara smittsamt.
Nu när vi beter oss på detta sätt, dvs håller avstånd och har, vad som i normala fall skulle kallas för överdriven hygien, men just nu är det vi såklart måste göra – då ökar alltså risken för hälsoångest enligt dessa tidigare utförda experiment.
Man kan jämföra det med en situation där man väntar ett meddelande på sin mobiltelefon. Då ökar känsligheten för vibrationen. Men också risken för falsklarm, du tycker att telefonen vibrerar fast den inte gör det. På samma sätt letar en fysiskt frisk person med hälsoångest med överdriven oro efter sjukdomstecken och smittorisker.
Utifrån den forskning som finns, bedöms omkring 6-8 procent av befolkningen ha allvarlig hälsoångest. Och när vi nu under pandemin faktiskt uppmanas att bete oss som om vi hade hälsoångest, så kan det bli så att hälsoångesten ökar i samhället.
Men Mats Lekander betonar också att det är ett pris värt att betala för att hantera pandemin
Du har väl inte missat den häftiga intervjun med just Mats Lekander i avsnitt 178?! Lyssna!! https://4health.se/178-mats-lekander-tankar-bakterier-och-immunsystem-styr-ditt-beteende
Mer om Covid-19: https://4health.se/?s=corona
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7508775
Lämna ett svar