Jag fick en bra fråga igår och lägger därför upp svaret som ett eget inlägg!
Fråga: Exempel på låghydratkost är väl GI?! Finns det fler?
Svar: Om jag skulle dela in olika dieter och metoder i 3 grupper så skulle det vara en grupp med lågfett/lågkalori-fokus (typ Viktväktarna mm), en mittemellan och en lågkolhydratgrupp. GI-metoden skulle hamna mittemellan. GI är ju ett mått på hur snabbt/mycket ett (kolhydratinnehållande) livsmedel höjer blodsockret. När man gör GI-mätningen ska testpersonen äta så mycket av ett livsmedel som motsvarar 50g kolhydrater under 15 min. Blodsockret mäts sedan under 2h. Därför är det svårt att mäta GI på t.ex. ost eller kött, det skulle bli många kilon att stoppa i sig under 15 min. GI-metoden fokuserar på att välja livsmedel som höjer blodsockret långsamt. Lågkolhydratkost fokuserar på fett och protein som knappt påverkar blodsockret alls, med tillägg av kolhydrater som vi ätit i alla tider, tex nötter, grönsaker mm.
Vårt fokus här är mot LCHF (Low Carb High Fat) och Paleolitisk kost (Stenålderskost). Båda handlar om att vi ska äta sådant vi är gjorda för att äta, dvs det vi har ätit under evolutionens miljoner år. Då åt man mycket ägg, fisk, djur (gärna de feta delarna eftersom de gav mest mättnad/energi), växtdelar, nötter mm. Vi började inte odla säd förrän för 4-5000 år sedan. Jämför detta med att våra gener till 99,98% ser likadana ut som för 40 000 år sedan då vi började flytta till Norden. I mina ögon betyder det att vi inte hunnit anpassa oss till bröd, pasta mm. Man behöver inte äta exakt samma saker som under evolutionen, men när fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater överensstämmer med vad vi har utvecklats till att äta och vi dessutom väljer naturliga råvaror fungerar våra hormoner, mättnadssignaler mm, vi mår bra, behåller hälsan och kan äta oss ner i vikt! Det är också så att olika individer tål och mår bra av olika stor mängd kolhydrater. Det finns ett inlägg om LCHF från februari om du vill läsa mer om varför mer fett och mindre kolhydrater ökar vår fettförbränning och minskar fettinlagringen https://4health.se/lchf-kost
Förutom ovan så ingår Atkins i lågkolhydratgruppen.
Anna Sparre @ 4health.se says
Citerar från expressen hur läkaren Andreas Eenfeldt beskrev skillnaden och för-/nackdelar:
“GI och LCHF liknar varandra, men LCHF är en tuffare variant. Vid GI minskar man främst på de värsta kolhydraterna, som socker och vitt mjöl. Vid LCHF minskar man rejält på alla kolhydrater. Vid GI äter man mer långsammare kolhydrater som fullkornsprodukter. Vid LCHF äter man sig istället mätt på i första hand kött, fisk, ägg, smör och grönsaker.
Fördelen med GI är att det är mer tillåtande om man gillar bröd och pasta, samt att man slipper omställningsbesvär som trötthet och huvudvärk första dagarna.
Fördelen med LCHF är att det ger effektivare viktnedgång, ännu stabilare blodsocker och minskat sötsug.”
Catherine says
Hej,
Jag har en fråga i detta sammanhang som jag ofta ställt mig men aldrig hittat något riktigt bra svar på:
Stenåldersmänniskan måste även ha ätit en hel del frukt? I varmare länder borde tillgången på färsk frukt året om ha varit mer eller mindre konstant, medan människor i Norden kanske åt mer säsongsbetonat (bär och äpplen)? Men frukt och bär måste hur som helst ha ingått i stenåldersmänniskans kost, liksom nötter. Det är väl snarare så att grönsaker som vitkål, paprika och tomat inte ingick i den kosten?
Därför undrar jag varför renläriga LCHF-förespråkare tillåter (ovanjords)grönsaker men inte frukt eller bär? Bär beskrivs av LCHF:are ofta som godis som kan ätas vid sällsynta tillfällen. Men om både bär och frukt ingick i vår ursprungliga kost, varför ingår de inte i LCHF?
Sedan undrar jag också om vårt energibehov inte påverkats av vår moderna, stillasittande livsstil? Stenåldersmänniskan var ju tvungen att röra sig över stora områden, jaga sina byten och vistas utomhus i stark kyla. Hade hon inte rimligtvis ett större behov av energi, främst mättat fett, än nutidsmänniskan som kör bil till jobbet och tillbringar kvällarna framför TV:n?
Tack för en bra sida!
Catherine
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Catherine!
Tack för bra frågor!
Du har helt rätt i det du skriver, dvs. ja stenåldersmänniskan åt frukt. Om vi tittar på oss här i norra Europa så blev det främst sensommar och höst. T.ex. äpplen och bär som plockades mogna och som vuxit i näringsrika marker. Det var dessutom ett perfekt sätt att få i sig antioxidanter och lägga på sig ett extra kilo inför den knaprare kalla säsongen som var på väg.
Anledningen att man begränsar eller utesluter frukt är att det innehåller mycket socker, både glukos och fruktsocker. Samtidigt så har näringsinnehållet minskat drastiskt. Våra jordar är utarmade på mineraler, dessutom konstgödslar vi så att vissa mineraler dominerar över andra (snedvridning) och frukterna odlas snabbt och plockas omogna så att de inte hinner bilda så mycket vitaminer. Lite hårddraget så är det enda du får i dig socker, vatten och en liten dos C-vitamin. Inget som du inte kan få i dig med grönsaker, vilka i sin tur har ett lägre sockerinnehåll.
Du kan också koppla samman det med din andra kommentar/fråga. Ja, man rörde sig mer på stenåldern och tålde då mer frukt (socker). Men också den fysiska aktiviteten på stenåldern är nog överskattad av många. Man var ute och jagade och samlade bär och rötter, men särskilt efter det att man lärt sig bruka vapen tog inte detta hela dagen. Man hade gott om tid till socialt liv och vila.
Min egen syn på det här är att man kan äta frukt, särskilt om man inte har problem med vikten. Men inga ”5 om dan” och gärna närodlat under rätt säsong. Har man svårt att gå ner i vikt ska man absolut undvika frukt eftersom det stimulerar insulin och därmed fettinlagring. Frukt har blivit något överskattat. Det mesta vi behöver får vi i oss från fisk, kött, ägg etc. Nuförtiden verkar man tro att det bara finns vitaminer i frukt och grönt. Äter man däremot fettfattig mat så missar man många av våra fettlösliga vitaminer. Hur allt det här fungerar i kroppen beskriver jag mer ingående i kurserna.
Jag skulle inte säga att det inte ingår frukt i LCHF. Många utesluter det, eller rekommenderar att utesluta det, men det finns inga regler eller särskilda gränser. (Även om det finns vissa riktlinjer för att förenkla). Det handlar om att hitta en kost som passar dig och din livsstil där man inte öser i sig näringsfattig ”modern” energi i form av pasta, ris etc och där man ser till att få i sig rikligt med naturligt, nyttigt fett och protein.
Det finns ett tidigare inlägg om varför frukt inte gynnar viktnedgång. Sök på frukt så hittar du nog det.
Hoppas att det var svar på din fråga!
Mvh
Anna