Askorbinsyra, som du kan köpa i kryddhyllan i livsmedelsbutiken, eller beställa i storpack tex härifrån är ju helt vanlig C-vitamin. Även om jag rekommenderar att man får i sig mycket C-vitamin via maten (grönsaker, bär och inälvor tex) så behöver de flesta av oss tillskott. Vid stress och andra påfrestningar förbrukar vi mycket mer. Då kan man ta något bra tillskott, tex ett askorbat, eller C-vitamin i liposomal form. Båda dessa former är lite “lugnare” för kroppen än ren askorbinsyra.
Men ett sätt att få i sig lite extra C-vitamin i vardagen på tänkte jag tipsa om här. Och samtidigt slå två flugor i en smäll – som vanligt.
Den “andra flugan” i den här ekvationen är att äta något surt till maten. Inte bara för att detta är en viktig smak som många av oss missar, utan för att många av oss med stress och med åldern börjar producera allt mindre saltsyra (magsyra). Magsyran är mycket viktig för vår matsmältning och hjälper oss bland annat att aktivera enzymer som gör att vi kan bryta ner vår mat ordentligt och ta upp näringsämnen. Näringsbrister, magproblem och inte minst sura uppstötningar, är vanliga symtom på att vi har för LITE syra i vår magsäck. Vissa behöver ta tillskott av saltsyra (HCl), men för många räcker det att ta något surt till maten – mycket citron i vattnet eller äppelcidervinäger på salladen.
Och här kommer biohacket: Varje gång jag gör min sallad till maten så strör jag (förutom vanliga kryddor, olivolja etc) på lite askorbinsyra på salladen och blandar ut detta med lite äppelcidervinäger. På så sätt får jag både i mig extra C-vitamin och får det där sura till maten som är så viktigt!
Särskilt bra är detta eftersom C-vitamin har så kort halveringstid, det bryts ner snabbt och man bör ta det mer än en gång per dag för att få bästa effekt. Har man det då till varje måltid så optimerar man ju detta 🙂
Lämna ett svar