Visste du att om man tillsätter lite vatten i whisky, så flyttar sig det rökiga smakämnet guaiacol (guajakol) närmare glasets yta – vilket i sin tur gör att whiskyn smakar mer.
Det här visar en ny studie, där forskarna har gjort datorsimulering för att se hur vatten, alkohol och smakämnet i rökig whisky, guaiacol, beter sig i olika vattenspädningar.
Om man tillsätter lite vatten byter smakämnet plats i glaset och kommer närmare ytan och kanterna. Det här beror på att en del av alkoholmolekylen skyr vatten, och försöker komma undan vattnet genom att dra sig mot glasets kanter och vätskans yta, när vatten tillsätts. Med sig tar de det rökiga smakämnet. Därför träffar röksmaken lättare tungan och näsan när man tillsätter lite vatten.
Som du som är uppmärksam lagt märke till så har jag dessutom stavat whisky på olika sätt. Så vad är det egentligen för skillnad på att skriva whisky och whiskey? Generellt så stavar Skottland, Kanada och Japan ordet whisky utan ”e”, medan resten av världen stavar det whiskey.
Tänkte att det kunde vara lite nördig kuriosa så här inför helgen 😉
Förresten är ett litet glas whiskey ett bättre alternativ än öl och söta drinkar. Men lyssna gärna på temat alkohol här: https://4health.se/101-ett-glas-vin-ar-det-nyttigt
https://www.nature.com/articles/s41598-017-06423-5
Lämna ett svar