Jag tror att du som läsare kanske redan är medveten om att majs är förädlat och genmodifierat för att innehålla mer energi och, tyvärr, mindre näring. Detta är två av anledningarna till att man gör bäst i att välja bort majsprodukter som majsmjöl, majskrokar till barnen, glutenfria produkter bakade på majsmjöl, popcorn mm. Majsprodukters GI är ungefär samma som de av socker, och ibland ännu värre. Rent majspulver har högre GI än något annat. Dvs majsprodukter påverkar oftast blodsockret lika mycket eller mer än vitt socker. Men det finns än värre anledningar till att vi bör hålla oss borta från majs.
Idag odlas enorma mängder majs till både djurfoder och produkter avsedda för oss människor. Dessutom används den i annat än livsmedel. För denna odling skövlas naturområden, inklusive regnskog. Så håll dig borta även från kött / djur uppfödda på “konventionellt” vis och håll dig till betande och frigående djur.
Men den verkliga hälsoanledningen till att hålla sig borta från majs är att det är rikt på proteinet zein som är relativt likt gluten och kasein – andra inflammationsframkallande proteiner från spannmål och mejeriprodukter. Både zein och gliadin (huvudkomponent i gluten) är prolaminer. Zein-protein räknas till och med som ett toxin, så kallat proteotoxin.
- Precis som gliadin / gluten så har våra kroppar svårt att bryta ner zein, vilket ökar risken för immunreaktioner
- Hos personer som inte tål gluten är det visat att zein triggar abnormala immunreaktioner
- De som utsätts för / äter mycket majs utvecklar i hög grad allergier och intoileranser – på ett sätt som inte händer med annan mat
- Precis som med gluten så ökar intag av zein risk förr diabetes typ 1 (autoimmun sjukdom)
Zein påverkar aktiveringen av signalsubstanser i form av monoaminer. Det påverkar serotonin (må-bra-substans), melatonin (sömnhormon), adrenalin (stresshormon) och dopamin (substans för bl.a. motivation och koncentration). Zein blockerar för dess substanser i kroppens celler.
Dessa signalsubstanser är enormt viktiga för allas vår hälsa och välbefinnande, men kan påverka särskilt mycket vid olika neuropsykiatriska tillstånd, inklusive autismspektrat och ADHD, men också depression.
Bl.a. visar en studie på djur att inlagring i cellerna av tryptofan (byggstenen för serotonin och melatonin) reduceras kraftigt av proteotoxiner som zein. Samma studie visar liknande, men svagare effekt av gluten och kasein.
Så – som vanligt – håll dig till en stenålderskost med mycket grönsaker, animalier i måttliga mängder och enbart från naturligt uppfödda djur, och rikligt med naturliga fetter.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820067/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09540105.2015.1086316
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17361754/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2814014/
https://www.jimmunol.org/content/192/1_Supplement/179.10
johan says
Anna, ser du att aven majskolvar ar problematiskt eller bara nar det ar mer foradlat? Tanker pa resonemanget kring frukt, fruk ok da det blir mer fibrer osv, men inte processat fruktsocker.
Anna Sparre @ 4health.se says
Zeinet finns där ändå, så är man känslig för gluten så bör man undvika. Många med celiaki är starkt påverkade även av zein
Sofie says
Jag vet att det inte hör till just detta ämne men fann denna information om kokosolja – i denna pod så talar en forskare om att kokosolja inte alls är bra för oss. Tänkte att du ville höra om det Anna så kanske du kan ta upp det sen.
Sofie says
https://youtube.com/watch?v=zUri4cqUVP4&feature=share
Anna Sparre @ 4health.se says
vid vilken tidpunkt / minut i videon talas det om detta?
Sofie says
Ca 15.43
Anna Sparre @ 4health.se says
Han pratar dels om inflammationen som uppstår av en ev die off-effekt, eftersom kokosolja. är antimikrobiell. Men i huvudsak pratar han om postprandial inflammation, sk eftermåltidsinflammation. Den är sann och uppstår absolut. När det gäller fett så är det värre med långa fettsyror, över ca 12 kolatomer lång. Eftersom dess kräver en särskild transportmekanism. Denna är jobbig för lymfysystemet och tar också med sig en del “skit” i form av LPS från tarmen. Men tycker att han är lite fel ute i att betona just kokosoljan som faktiskt innehåller en hel del MCT, vilka inte behöver denna transport. Andra fetter värre. Och sen kan man också ifrågasätta om fetter eller blodsocker är värst för eftermåltidsinflammationen…
Sofie says
Vad tror du? Tycker det är konstigt för det är väl många som forskat på kokosolja .men detta har jag aldrig hört innan.
Sofie says
Tack! Jättebra att få svar från dig som är insatt. Din sida och din pod är så himla bra. Förändrar mitt liv sakta mot det bättre. En sak i taget.
Alexander says
Hej jag har celiaki och är laktosintolerant sen 2023 fått diagnos på det, är blodgrupp 0+ , tål inte majs, korn, råg, havre, vete. Majs ger samma illamående som dom andra kornslagen. Jag får kraftiga lösa avföringar av majs, jag får kollosal ont i magen. Jag får så ont att jag faktiskt inte vill äta nånting efter jag suttit på toan i flera timmar. Spannmål borde förbjudas. Vi åt inte ens spannmål på evolutionens tid när våra förfäder levde som jägare och samlare. Jag äter lchf just nu, jag åt carnivore ett tag jag blev genast mycket bättre på att äta kött som är lämplig kost för blodgrupp 0. Jag har testat alla dieter som finns. Jag funderar om jag ska börja på allvar nu att äta efter min blodgrupp istället. Boken ät rätt efter din blodgrupp finns på biblioteket såg jag. Ska låna den